Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави жителите на село Баховица, които в събота се събраха на традиционния народен празник в живописната местност Бърнин дол. Тя се обърна към хората с думите:
„Чувството ни за гордост този път е по-силно, защото само преди дни всички ние чествахме тържествено 140 години от Освобождението на Ловеч от турско иго след пет века робство и пет поредни освобождения през 19 век. Последните пушечни изстрели са отекнали точно тук, на Бърнин дол. Всеки, който тачи народната памет и история, не може да не се вълнува днес. Днешният народен празник е израз на почит към тези славни дати и продължение на радостта от постигната победа. А вие за 17-а година отдавате почит на този славен момент в историята.“
Кметът Корнелия Маринова връчи на кмета на Баховица Калин Кръстев знамето на Община Ловеч и поздравителен адрес. В него се казва: „Ръководството на Община Ловеч има задачата да подкрепя и развива подобни инициативи, защото те изразяват и поддържат българския дух, защото възпитават в патриотизъм и уважение към нашите герои и историческите дати.“
Тържествен молебен бе отслужен от отец Кънчо Кабадийски. Сред гостите присъстваха секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, кметове от селата Дойренци, Йоглав, Тепава и Лисец, много приятели отблизо и далече. Още в началото кметът на Баховица благодари на многобройните спонсори.
За празника на върху десетина огньове бяха приготвени и раздадени 240 поръчки за курбан чорба, всяка от 4 порции. Празникът премина с много музика и буйни народни хора, в които се включи и кметът Корнелия Маринова.
В петък вечер в Баховица пък имаше празничен концерт в местното читалище „Напредък – 1920 г.“ На събитието присъства заместник-кметът Венцислав Христов и други представители на Община Ловеч. Програмата бе съставена от самодейни колективи при читалището. Концертът съдържаше изпълнения на двете групи – юноши и възрастни, също на Театрално-сатиричната група и на Смесена певческа група към НЧ ,,Напредък – 1920” с ръководител Драгомир Георгиев. Много овации обра „пожарникарският“ танц на най-малките самодейци, които са на възраст от две до пет години.

2 коментара

  1. Това управление ще го запомним и с торбичките с логото на Ловеч, които раздава, барабар със знамето на града. Понякога дадено обърнато като хавлиена кърпа, както в Йоглав. И естествено със 100% посещаемост на кмет и кметски заместници на абсолютно всички селски празници в Общината.

Comments are closed.