Радостно е, че народната почит и признателност към делото на Васил Левски намират своя израз в една сериозна програма с разнообразни научни, художествени и граждански изяви, така че искам да поздравя Община Перник за точните акценти и познавателната сила на срещите в тоя ден, каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на тържеството на 7 май в югозападния град. Тогава Перник се преклони пред паметта на Апостола на свободата в чест на 180-годишнината от рождението му.

Цветя пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на града бяха поднесени от кмета на Перник Вяра Церовска, от народните представители на ПП ГЕРБ Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областния управител Ирена Соколова, председателя на ОбС Иво Савов и неговия заместник Румяна Гьорева, кметовете на Ловеч и Карлово Корнелия Маринова и Емил Кабаиванов, кмета на кв. „Изток” Емил Костадинов, председателя на местния комитет „Васил Левски” Милан Миланов.

Инициативата беше в рамките на проявите, посветени на 180-та годишнина от рождението на Левски и представянето на уникалната книга „Васил Левски в изкуството”, организирани от Община Перник.

Същия ден кметът Вяра Церовска разкри пред ученици любопитния факт, че Васил Левски бил гост на нейната прабабата. „По време на обиколката си из България в организирането на тайни комитети, Апостола се появява и в Брезник. Той попада в къщата на моята прабаба и заявява, че ще направи таен революционен комитет. По-късно това обаче не се осъществява“, сподели  Вяра Церовска в „Часът по родолюбие“, провел се в ОУ „Иван Рилски“.

Перник е сред петте градове спечелили финансиране от Министерството на културата за честванията на 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Както е известно, че цялата 2017 година е обявена за година на Левски, а Ловеч, заедно със София и  Карлово, е един от националните центрове на това честване.