salonizkustva1211153Кметът Корнелия Маринова откри снощи Есенния салон на изкуствата в Ловеч. В зала „Вароша“ на Художествената галерия 46 автори се представят със 118 творби живопис, скулптура, графика и приложни изкуства.

Всичко изложено тук е направено с вдъхновение и любов, каза в словото си Маринова, и за мен е чест, че имаме гилдия талантлива, освободена, творяща активно и караща ни да съпреживяваме това изкуство.

Кметът благодари на ловешките творци, задето ни помагат „да се чувстваме вдъхновени и да преосмисляме ценностите на нашето съвремие“. Тя се ангажира община Ловеч да продължи да откупува картини, които да се предоставят на фонда на Художествената галерия.

     Маринова призова ловешките художници да направят традиция и една друга своя проява, чието начало бе дадено преди три години – Пролетния салон на изкуствата, като гарантира подкрепата на община Ловеч за това. Приемаме превръщането в традиция на Пролетния салон като поръчение, каза председателят на представителството в Ловеч на Съюза на българските художници Валентин Узунов.

salonizkustva1211151Вярваме, че г-жа Маринова няма да ни обърне гръб, а ще застане сериозно зад нас, творците, заяви директорът на Галерията Спас Дочев, който поздрави кмета с встъпването й в длъжност.

     Есенният салон на изкуствата 2015 е организиран от Художествена галерия – Ловеч, и представителството на Съюза на българските художници. На откриването присъстваха още областният управител Ирина Митева, заместниците й Георги Терзийски и Димитър Кавалски и зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков.

   Ротари клуб – Ловеч, връчи традиционната си награда за изобразително изкуство тази година на Владимир Киров за живописната му творба „Чашата“.