В Ловеч на 14 ноември бе подписан договор за сътрудничество между Община Ловеч и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В присъствието на журналисти подписи положиха кметът Корнелия Маринова и проф. Иван Илчев, ръководител на проекта и ректор на университета в периода 2007 – 2015 г. Сътрудничеството предвижда съвместни инициативи в областите на висшето образование, науката и научноизследователската инфраструктура, както и постигане на максимална резултатност от общ интерес за реализиране на дейностите по изпълнение на Проект BG05M2OP001-1.001-0001.

Проектът е един от трите на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ (ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“). Включени са 12 организации, като водещ е СУ „Св. Климент Охридски“, а работата ще продължи 6 години. Една от основните задачи е да се проучи и социализира културното и историческото наследство на средновековна България, а Ловеч е един от важните центрове.

Предвидени са 15 лаборатории, между тях такава за реставрация, за дигитализация, както и по дигитална хуманиристика, което се прави за първи път, обясни проф. Илчев.

Идеята за Ловеч е на проф. Боряна Христова, която открила, че тук има към 50 средновековни ръкописа. Проектът ще окаже съдействие за разчитане на тези ръкописи, после да се дигитализират и евентуално да се издадат, каза проф. Иван Илчев.

Това е вторият подобен договор след този в Бургас, предстои да се подпише договор и с Исперих. В проекта работят около 250 учени, допълни проф. Илчев.

От своя страна кметът Корнелия Маринова запозна госта с предстоящите ремонти в Ловеч. За първи път Регионалният исторически музей ще има свои експозиционни зали, разположени в Младежкия дом.Там ще бъдат показани експонатите на музея, които досега стоят затворени в хранилища