botev3005121Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие снощи във възпоменателните чествания „Ботеви дни“ във Враца по повод 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. От името на Община Ловеч и Общинския съвет в Ловеч бе поднесен венец.

В поздравителния адрес на Корнелия Маринова до кмета на Враца Калин Каменов се казва:

„Това са тържества, които са свързани с борбата за независимост, със саможертвата на най-свидните наши герои, както и с вярата за по-добър живот. Вашият край е пропит с история,  със завладяваща култура и смайваща природа, люлка на родолюбие и патриотизъм. Тук е родно място на  възpoждeнци, пpocвeтитeли, бyнтoвници, cтpoитeли и дъpжaвници. Нека растат постиженията на Вашата Община чрез трудолюбието и инициативността на врачани! А ехтежът на великото и славно минало да оглася цялата страна днес и в бъдеще!“

Днес, 2 юни 2016 г. Ловеч ще отбележи 140 години от героичната и трагична гибел на поета и революционер Христо Ботев, като от 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци пред паметната плоча на загиналите Ботеви четници и пред паметника на Тодор Кирков в кв. „Вароша“. По традиция точно 12.00 ч. ще зазвучат сирените за едноминутно мълчание в памет на героите.