kmet1903121На 14 май кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев ще участва в конференция, посветена на доброволчеството, по проект на Сдружение „Екомисия 21 век“. Той ще приветства 45-те участници в международната група, които ще представят добри практики в сферата на доброволчеството.

Форумът в Ловеч е третата работна среща по проекта “This is Us; Our Place! Our culture!”, финансиран по секторна програма “Грюндвиг” – “Партньорства за познание”. Проектът  включва създаването на партньорство между участващи  организации от осем европейски държави с различен профил и сфера на дейност: неправителствени организации от България, Исландия и Румъния, културни центрове от Хърватска и Полша, музея на Манчестър, Великобритания, кметството на Гондомар, регион Порто в Португалия, национален парк от Литва, които са обединени около идеята за обмен на добри практики  в областта на ученето между поколенията чрез доброволчество в сферата на културата и екологията и ще работят заедно през следващите две години.

Сред целите на проекта са  насърчаване на доброволчеството сред възрастните, подобряване на екологичната култура,  насърчаване на местното население да вземе участие в международните дейности, включени в проекта.

В края на октомври 2012 г. беше осъществена първата работна среща  с домакинството на инициатора на проекта – Narodno Sveučilište Dubrava в гр. Загреб, Хърватска. Българската група се включи в театрална работилница, IT работилница и кратък курс по хърватски език. Участниците изградиха нови знания и умения за работа в интернет пространството и придобиха нови познания за театралното изкуство, които ще бъдат представени пред доброволци на сдружение “Екомисия 21 век” и пред ловешката общественост.

През март т. г. се проведе втората среща по проекта в гр. Гондомар, Португалия. Сред участниците бе и кметът Казанджиев. Там се проведе работилница по повторна употреба на материали, посетен бе завод за преработване на отпадъци, гостите се запознаха с работата на университета за хора от третата възраст.     

На срещата в Ловеч от 13 до 17 май 45-те участници в проекта ще се включат в уъркшопове по грънчарство и рециклиране и в кратък курс по български език. Те ще изградят нови знания и умения, които ще бъдат представени пред  местните  общности във всяка една страна.