liulqkovi805141С прояви като Люляковите музикални вечери Ловеч ще съумее да си върне културното самочувствие. Това заяви снощи кметът Минчо Казанджиев на откриването на музикалните вечери, в които всеки ще може да се докосне до големи и стойностни постижения в изпълнителското и авторското изкуство. Той подчерта, че направеният избор на изпълнители и спектакли в програмата ще гарантира превръщането на Ловеч в уникална културна територия за четири дни. „Пожелавам на всички изпълнители успех на ловешка сцена – каза още кметът. – А на нашите съграждани – нека за пореден път покажем своето гостоприемство, нека всички бъдем като символа на Ловеч – люляка, изпълнени с жизненост, чистота и красота. Люлякът е израз на здрав и борбен характер. И ние, ловчалии, особено пък и днес тук на крепостта, откъдето тръгва Втората българска държава, да потвърдим, че тачим традициите си, че не само съхраняваме, а и развиваме богатото си културно наследство.“

Казанджиев благодари за подкрепата на Министерството на културата, под чийто патронаж се провеждат Люляковите музикални вечери. Те са съвместен проект на Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ и ще продължат до 11 май. Реализирането на събитието ще отговори на очакванията на много граждани на Ловеч за възраждане на музикалните дни за среща с големите имена в българското професионално музикално изкуство, традиция, прекъсната за 19 години.

По време на Люляковите музикални вечери гостуват Държавна опера – Русе, със спектакъла „Кармина бурана“, който гледахме снощи на крепостта, и балет „Арабеск“ с „Кармен“ (днес, Драматичен театър, 19 ч.). Ще видим концертите на Теодосий Спасов (10 май, Ловчанско читалище, 19 ч.) и на Плевенската филхармония със солисти Орлин Горанов и Еделина Кънева (11 май, сцена на площад „Тодор Кирков“, при лошо време в Драматичния театър, 19 ч.).

liulqkovi805142Люляковите музикални тържества водят началото си от далечната 1933 г., като първоначално са се наричали „Люлякови празници”. Организирали са се като ежегоден събор-среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 г. прерастват в „Люлякова гостоприемна седмица”. През 1956 г. с решение на Градския съвет в Ловеч пролетните празници се преименуват в „Люлякови музикални тържества”. Утвърждаването им като традиционни за града се свързва с имената на двама изтъкнати композитори и деятели – Любомир Пипков и Димитър Петков.

„Люляковите музикални тържества” се превръщат в тържество на българското музикално творчество. На ловешка сцена гостуват Софийската народна опера и филхармония, Държавният музикален театър „Стефан Македонски”, ансамблите за народна музика „Филип Кутев” и „Пирин”, оперни колективи и симфонични оркестри от Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, Българската хорова капела „Светослав Обретенов”, детски и самодейни хорове от страната. От 1963 г. люляковите празници носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и името на Любомир Пипков.

Последното издание на „Люлякови музикални тържества” е през 1995 г. Организатор е Ловчанско читалище „Наука”, участват Теодосий Спасов, Стефка Съботинова, Нона Йотова.

Тазгодишните Люлякови музикални вечери са проектът, спечелил най-много точки в обявения миналата година от община Ловеч конкурс за предложения на външни изпълнители за включване на събития и дейности в Културния календар за 2014 г. Общата стойност на проекта е 29 000 лв, от които 24 500 предоставя общината и 4500 лв са собствено участие на Драматичния театър и Ловчанското читалище.

2 коментара

  1. Авторът май дори не е присъствал на събитието. Нито дума за “Кармина Бурана” и русенската опера… Оставам с впечатлението, че хората са катерили връо само за да чуят думите на г-н Минчо Казанджиев. Мазохисти…

  2. М да. Културните мероприятия в които не се споменават простотиите на управниците може. Ама фестивала Бардфест се счита за некултурно мероприятие та дай да го ограничавам, скастряме, кълцаме, ….

Comments are closed.