sofkin1908131Днес кметът на Ловеч Минчо Казанджиев получи от Българската организация „Малки европейци“ купата „Шеф № 1“. Връчи му я лично президентът на организацията Георги Софкин.

Отличието се присъжда на кмета като благодарност и признание, че в годините винаги е подкрепял „Малки европейци“ и активно се е ангажирал с благородни каузи с принос за обществения живот и за подобряване имиджа на България пред Европа в сферата на човешките права. Казанджиев и общината работят с човещина и разбиране с инвалидите, коментира Софкин. Той покани кмета да се включи в създаването на фондация на името на малкия-голям художник Георги Павлов – Павлето.

Намерението е новата неправителствена формация да се грижи делото на Павлето да не бъде забравено, както и творбите му редовно да се появяват в изложбените салони. Подкрепа за това Софкин намерил в лицето на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Казанджиев отправи покана изложба с работи на Павлето да бъде показана в Ловеч.

Кметът се ангажира още да подкрепи другата инициатива на президента на „Малки европейци“ – „Софкин и приятели“. Тя е за подпомагане на хора с различна степен на инвалидност, но не загубили своето отношение към спорта въпреки жребия на съдбата. Идеята е тези хора да получат възможност за рехабилитация и спорт в различни центрове на България напълно безплатно.

Георги Софкин е двукратен олимпийски и световен шампион по бадминтон за хора с нисък ръст.