chervenbriag1805131Кметът Минчо Казанджиев подписва на 20 май с управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. договора за безвъзмездна финансова помощ по проекта на община Ловеч „Зелена, достъпна и привлекателна градска среда в Ловеч”. С решение от края на април т. г. проектното предложение на общината бе одобрено за финансиране. Проектът е на обща стойност 7 922 241 лв, от които за основните обекти са предвидени 4 999 890 лв, а за допълнителните – 2 922 351 лв. Съфинансирането от община Ловеч за основните обекти е 249 994 лв, а за допълнителните – 187 158 лв.

Договорът, който ще бъде подписан в понеделник, включва близо 5-те милиона лева за основните обекти. След като преминат всички търгове за изпълнител на строително-монтажните дейности по одобрените 36 проекта на общините, управляващият орган ще установи спестения ресурс и ще финансира допълнителните обекти, одобрени на етап кандидатстване. За един от допълнителните обекти оценителната комисия изисква собствен финансов принос на общината над задължителните 5 %, които са допустими разходи по оперативната програма, но недопустими по схемата за кандидатстване. В тази връзка кметът внася предложение до общинския съвет да даде съгласие общината да осигури допълнителен собствен финансов принос в размер на 43 200 лв, осигурени от бюджета на общината за 2014 г. Става дума за изграждане на водовземни сондажни кладенци.

Основните обекти по проекта „Зелена, достъпна и привлекателна градска среда в Ловеч” са благоустрояване и подобряване на физическата среда в ж. к. Червен бряг” и възстановяване на връзката между ул. „Васил Левски” и парка „Стратеш”. Ще бъдат изградени 5 детски площадки в „Червен бряг”, две площадки за фитнес на открито, едно многофункционално спортно игрище , едно игрище за бадминтон, площадка за тенис на маса,  квартална велоалейна мрежа, ще се извърши озеленяване, ще се монтира автоматична поливна система за всички озеленени площи, ще бъдат поставени 10 беседки, градско обзавеждане, кошчета за отпадъци, питейни фонтани. По проекта ще бъде рехабилитирана уличната и автоалейната мрежа в квартала, в това число и тротоарните настилки, с всичко необходимо за осигуряване на общодостъпна среда.

Пътната връзка между ул. „Васил Левски” и „Стратеш” ще се укрепи чрез изграждане на подпорни стени, ще бъде реконструирано пътното платно, ще се постави улично осветление. По този начин ще се подобри транспортният достъп до „Стратеш”, ул. „Мадара” и Средновековната крепост „Хисаря”.

Одобрените за финансиране допълнителни обекти са 6, всичките в ж. к. „Червен бряг”. Те включват изграждане на скейтбордна площадка и рехабилитация на уличната и автоалейна мрежа с прилежащите тротоарни пространства между ОДЗ „Слънце” и СОУ „Тодор Кирков”, пред бл. 117 и участъка зад бл. 114 (допълнителен обект 1). Ще бъдат извършени пътностроителни работи по северния обходен път от страна на ж. п. линията, плюс тротоарните настилки, ще има озеленяване и благоустрояване, осигуряване на градско обзавеждане, ще бъдат изградени подходи към площадките за домашни любимци (допълнителен обект 2). В допълнителен обект 3 са включени изграждане на две площадки за домашни любимци и благоустройствени мероприятия, озеленяване на територията, доставка и монтаж на 45 фотосоларни осветителни тела. Озеленяване, доставка и монтаж на 17 фотосоларни осветителни тела, изграждане на конструкция за покриване на р. Гознишка бара и площадка „Млад огнеборец” включва допълнителен обект 4. Предвидено е в югоизточната част на квартала след покриване на Гознишката бара да бъде изградена 400-метрова пътека за здравословно тичане. По време на общественото обсъждане бе установено, че част от децата в квартала членуват в клуб „Млад огнеборец” и пътеката ще улесни тяхната физическа подготовка. Част от конструкцията на Гознишката бара е посочена и в допълнителен обект 5. Тук ще има още озеленяване и рехабилитация на околоблоковото пространство на бл. 121. Озеленяване на територията и изграждане на конструкция на Гознишката бара са и сред предвидените работи по допълнителен обект 6. Към този обект са и водовземните сондажни кладенци, част от напоителната система за ж. к. „Червен бряг”, за които общинският съвет трябва да вземе решение за допълнителен собствен финансов принос на общината.

5 коментара

  1. Аз искам да питам само кой ще отговаря за модела на скейборд площатката?
    Ако няма подходящ човек с нужните умения аз лично мога да се включа с много идеи и проекти за да стане добре самата площадка а не само да се хвърлят парите на вятъра както става в другите общини в страната.
    ако някой знае към кого мога да се обърна да ми пише ще оставя и мой телефон за обратна връзка 0878564433 Владислав Петров
    (занимавам се с BMX и екстремни спортове повече от 10 години)

Comments are closed.