kmetdog2908132Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев подписа днес договори с изпълнителите на строително-монтажните работи на два от обектите по проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на община Ловеч“, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013.

Проектът предвижда внедряване на мерки за енергийна ефективност в три основни училища и една детска градина – ОУ „Проф. Димитър  Димов”, ОУ „Христо Никифоров” (две сгради), ОУ „Васил Левски” и ЦДГ „Радост”.

Проектът е на обща стойност 4,7 млн. лв, 3 595 232 лв е безвъзмездната помощ от оперативната програма, а останалата сума се поема от община Ловеч и делегираните бюджети на училищата.

Днес договори бяха подписани с „АБВ – Русе“ ООД – Русе, представлявано от Владимир Славов, за изпълнение на строително-монтажни работи на ОУ „Проф. Димитър Димов“ и с ДЗЗД „Гарант – Перфект“ – Троян, представлявано от Пламен Стоянов, за ЦДГ „Радост“.

До няколко дни ще бъде подписан и договорът за ОУ „Христо Никифоров”. За четвъртия обект – ОУ „Васил Левски”, ще бъде подписан договор след приключване на процедура по обжалване пред Върховния административен съд.

kmetdog2908131Строителните работи се предвиждаше да стартират през юли т. г. с оглед използване на лятната ваканция на учениците и да не се възпрепятства учебният процес. Решението на кмета на община Ловеч за определяне на изпълнителите на отделните обекти излезе на 8 юли. В законноопределения срок то бе обжалвано пред КЗК от фирма-участник за изпълнение на СМР на ОУ „Васил Левски”. На 15 август КЗК се произнесе с определение за предварително изпълнение на СМР на този обект. Определението е обжалвано пред Върховния административен съд и предстои постановяване на решение.

Тези съдебни процедури доведоха до забавяне на предварително одобрения график за изпълнение на дейностите по проекта. На 26 август община Ловеч проведе работна среща с управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 и се реши да се  анексира основният договор – удължаване на срока с 4 месеца до максимално определения – 24 месеца. Така крайният срок за приключване на проекта се променя на 28 март 2014 г. В момента екипът за организация и управление на проекта подготвя изискуемите документи за анексиране на договора. Те ще бъдат депозирани до дни в Регионалния отдел на Северозападен район – Видин.

С оглед максимално ограничаване възпрепятстването на учебния процес  на 5 септември ще се проведе работна среща с фирмите-изпълнители, директорите на училищата и детската градина, строителния и авторския надзори и екипа за организация и управление на проекта. На срещата ще се предложи оптимизиран график за изпълнение на СМР, предварително съгласуван с директорите на учебните заведения.

С реализирането на проекта ще се подобри комфортът на обитаване в учебните заведения, ще се намали консумацията на енергия с 30 % годишно, което ще се окаже положително влияние върху училищните бюджети.  

1 коментар

  1. Ремонт ли в началото на учебната година? А как ще се провеждат учебните часове в училищата? Работниците ще работят, учителите ще си говорят и децата ще слушат ту тях, те ще гледат чичковците, които къртят стените. Ще бъде едно качествено обучение, мале, мале.Това е пълна глупост. Тези процедури трябва да се провеждат много по-рано, а не когато започва учебната година. Хем ще се учи, хем ремонт. Лудост. Първолаците ще запомнят първата си година в родното училище.

Comments are closed.