nikiforov1609136За първия учебен ден всяко общинско училище с подарък – националния трибагреник и знамето на община Ловеч

Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев откри днес новата учебна година в ОУ „Христо Никифоров“ и в Техническия колеж. Той пожела на учениците да залягат повече над учебниците, защото „знанието е това, което по-напред в живота ще гарантира пълноценна професионална реализация”. Кметът съобщи, че днес общината подарява на всяко общинско училище родния трибагреник и знамето на община Ловеч. Отделно всеки първокласник получава книжка с поздравление лично от кмета.

nikiforov1609133В словото си Казанджиев увери учениците от ОУ „Христо Никифоров“, родителите и учителите им, че грижа на общината е да създава постоянно среда, в която „бъдещето на Ловеч, нашият най-голям капитал, да се обучава и възпитава пълноценно”. Кметът подчерта, че първият учебен срок тази година за училището ще е по-специален, тъй като тук започва ремонтът на двете сгради по спечеления от община Ловеч проект по оперативна програма „Регионално развитие“ – „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на община Ловеч“. Общата стойност на строително-монтажните работи е 1,37 млн. лв, като „ръководството на училището пое своя ангажимент и взе безлихвен заем от общината в размер на 136 хил. лв“, каза кметът и благодари за това на директора Венцислав Христов. Този разход е за дейности, които не са одобрени от Министерството на регионалното развитие, но без тях не може да се постигнат резултатите от проекта – става дума за вентилационно-нагнетателни секции, настилки от гранитогрес, пожароизвестителна инсталация. По проекта като цяло ще бъдат изпълнени фасадна и покривна топлоизолационни системи, ще бъдат подменени дограми и врати, ще се подобри топлоотдаващата инфраструктура.

Кметът изрази увереност, че затрудненията в следващите три месеца ще си струват, защото „по Нова година вие ще имате едно прекрасно и модерно училище“. Той пожела на ученици, учители и родители успешна учебна година.

nikiforov1609134Училището ни след края на ремонтните работи ще се превърне в училище-мечта, заяви и директорът Венцислав Христов. Той обяви, че задачата на екипа му е „изградим любопитство към непознатото, да учим децата да учат, да си поставят цели и да ги постигат по правилата“. Христов пожела много успехи и дръзновение на възпитаниците си.

Учениците поздрави днес и зам.-министърът на културата Васил Василев, възпитаник на ОУ „Христо Никифоров“. Нека знанието да ви завладява, пожела той. Най-силното оръжие е словото, което ще определи вашата съдба, допълни зам.-министърът.

След ритуала по посрещане на националния трикольор и знамето на училището молитва за благословение произнесе протойерей Любомир Казашки и поръси за здраве ученици, учители и гости. Господ да ви дава търпение в учението, постоянство, мъдрост, много любов към вашите учители и да избирате полезните неща, пожела отец Любомир.

Първокласниците Деница, Ралица и Цветелин изразиха своите чувства в стихове, след тях каките и батковците от вокалната група в училището поздравиха всички присъстващи. Сетне директорът лисна менчето с вода и първи към класната стая се отправиха първолаците. Тази година те са 67. Общо в ОУ „Христо Никифоров“ днес прага прекрачиха 434 ученици, разпределени в 20 паралелки от първи до седми клас.

tehnkolej16091331714 специалисти с висше образование са се дипломирали в Техническия колеж в Ловеч, стана ясно по-късно на откриването на академичната учебна година. Колежът е създаден през 1989 г., а от 1997 г. преминава в структурата на Техническия университет в Габрово. И тук кметът Казанджиев поздрави студентите и техните преподаватели и им пожела много успехи. Той подчерта, че се водят разговори с ръководството на Техническия университет да се вдигне степента на колежа. В момента завършващите тук са с ниво професионален бакалавър, „работим по въпроса да се дипломирате като магистри”, обяви Казанджиев. Кметът увери студентите, че община Ловеч много разчита на тях, когато получат своите дипломи и най-вече знания, да постъпят в ловешките предприятия и тук да получат своята реализация.

tehnkolej1609131Директорът на Техническия колеж доц. д-р Георги Рашев заяви, че само след няколко години у нас ще бъдат търсени точно специалисти, каквито се подготвят в момента в това учебно заведение. Колежът има три акредитирани професионални направления и 6 бакалавърски специалности в две катедри – машиностроене и електротехника.

Водосвет за здраве и благословение отслужи отец Кънчо Кабадийски.

Гости на откриването на академичната учебна година бяха депутатът Димитър Горов и председателят на общинския съвет Тихол Тихолов.