konferencia1504132Сред участниците бе и управляващият посолството на Република Португалия у нас Луиш Фераш

Днес кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев откри конференцията, посветена на доброволчеството, по проект на Сдружение „Екомисия 21 век“. Той приветства 45-те участници в международната група, които представят в Ловеч добри практики. Казанджиев подчерта, че форумът се провежда между две светли за Ловеч дати – 11 май – Деня на Ловеч, и 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, и така доброволчеството, особено в областта на културата, се вписва ярко в събитията. „Освен споделянето на добри практики, освен придобиването на нови знания днес тук ще се случи и нещо друго важно – каза още кметът – затвърждаване на приятелството между отделните страни и нови запознанства.“ Той пожела успех на конференцията и благодари специално на управляващия посолството на Република Португалия у нас Луиш Фераш за гостоприемството, оказано на българската делегация по време на посещението през март т. г. по проекта в Португалия.

Международната конференция в Ловеч е третата работна среща по проекта “This is Us; Our Place! Our culture!”, финансиран по секторна програма “Грюндвиг” – “Партньорства за познание”. Проектът  включва създаването на партньорство между участващи  организации от осем европейски държави с различен профил и сфера на дейност: неправителствени организации от България, Исландия и Румъния, културни центрове от Хърватска и Полша, музея на Манчестър, Великобритания, кметството на Гондомар, регион Порто в Португалия, национален парк от Литва, които са обединени около идеята за обмен на добри практики  в областта на ученето между поколенията чрез доброволчество в сферата на културата и екологията и ще работят заедно през следващите две години.

Сред целите на проекта са  насърчаване на доброволчеството сред възрастните, подобряване на екологичната култура,  насърчаване на местното население да вземе участие в международните дейности, включени в проекта.

В края на октомври 2012 г. беше осъществена първата работна среща  в гр. Загреб, Хърватска. През март т. г. се проведе втората – в гр. Гондомар, Португалия.

На срещата в Ловеч – от 13 до 17 май, участниците в проекта ще се включат в уъркшопове по грънчарство и рециклиране и в кратък курс по български език. Те ще изградят нови знания и умения, които ще бъдат представени пред  местните  общности във всяка една страна.    

Днес на международната конференция първи сподели добри практики в сферата на доброволчеството посланик Фераш. Той разказа за изградените още преди 150 години асоциации на пожарникарите в Португалия, които работят изключително на базата на доброволчеството под стриктния контрол на правителството. През лятото е много горещо и пожарите в горите са често явление, затова е важна ролята на тези асоциации на пожарникарите, каза Луиш Фераш. Те не гасят пожари, а предоставят хуманитарна помощ на пострадали, неотложна медицинска помощ и транспорт до болници. Част от финансирането им е осигурено от частни лица и от доброволчески дарения, има и субсидии от правителството поради социалната функция, която доброволците развиват. Изградени са училища за пожарникари, които превръщат пожарникарските организации във важно лоби, водещо до привличане на повече подкрепа от правителството и разработване на закони от парламента.

Това е моделът на гражданско участие, който ние сме възприели, коментира посланикът, така гражданското общество може да бъде мобилизирано и да стигне до високи постижения. Посланикът изрази готовност страната му да подпомогне Ловеч и България с посещение, обучение, наблюдение в създаването и развитието на този род доброволчески организации.

Луиш Фераш ще бъде гост на кмета Казанджиев още веднъж днес, когато ще посети Областния информационен център. Там кметът ще го запознае с работата на Центъра и с опита на общината в управлението на европейските фондове.