prazniklovech1105143Почетните и заслужилите граждани с по двама повече за празника на града

  „11 май за нас е не само празник, той е памет, благодарност, признание към предците ни и към нашите деца, към нашите бъднини. Ловеч е част от нашия живот, която никога не изчезва и не се забравя.“  Това обяви по време на откриването на празника на града вчера кметът Минчо Казанджиев. „Човек може да се пресели в друга държава, да започне да говори с акцент родния си език, да промени навиците и мирогледа си, може да станe и съвсем чужденец, но това, което никога няма да се заличи у него, са улицата, която води към дома, дървото на двора, съседите, училището, приятелите, първата целувка, гледката към хълма Стратеш и крепостта Хисаря, прохладата на Башбунар, Покритият мост, отекването на стъпките на Левски във Вароша – каза още кметът. – Градът ни живее в нас, в родителите ни, в децата ни. Той е в думите ни, в лицата ни, в бележника от училище, във фиша от заплатата, в адреса на пощенския плик, в личния мейл, в картината на стената… И ние обичаме града си, не само защото е нашият град, а защото е част от нас самите.“ Кметът посочи, че Ловеч отбелязва своя ден на 11 май за 21-а поредна година, но припомни и че на деня на светите братя Кирил и Методий ловчалии са чествали празника си и от 1933 г. до 1944 г.

prazniklovech11051469Пред новостроящия се храм в центъра на града „Св. Св. Кирил и Методий” Ловчанският митрополит Гавриил и Сиктивкарският епископ Питирим отслужиха молебен за здраве и благополучие, а по-рано през деня в катедралния храм „Света Троица“ – божествена света литургия.

От там след това тръгна литийно шествие, което стигна до центъра на града, където кметът Казанджиев откри празника на Ловеч и издигна националното знаме.

Специален гост бе вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, която обяви, че „днес нашата задача и на многоуважаваните ни политици е да единят народа, защото само в единението можем да творим и да продължаваме да бъдем гордо семейство в това на европейските народи и гордо семейство на картата на световните цивилизации“. По-късно по време на тържествената церемония по удостояването със званията почетен и заслужил гражданин на Ловеч вицепрезидентът подчерта, че е рядкост политик да се изказва два пъти в един и същи ден и призна, че приема това като признание за обичта на ловчалии към нея, и заяви: „Тази обич е взаимна“. Тя нарече Ловеч „прекрасен град с прекрасни хора“.

prazniklovech110514159Подобно признание отправи и главният кмет на побратимения на Ловеч немски град Ерфурт Андреас Баузевайн. Той обяви, че Ерфурт има много градове партньори по света, включително и в Австралия, и в Китай, но най-добрите отношения са с Ловеч. „Партньорството между двата града датира още от 1971 г., годината, в която съм се родил, и аз никога не съм предполагал, че един ден ще стана гражданин на Ловеч“ – каза Баузевайн. Той подчерта, че традиционно добрите връзки между двата града ще продължат да се развиват. Баузевайн бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ и получи почетните знаци на община Ловеч – символичния ключ на града и статуетката „Ловешка крепост“, с решение на общинския съвет за значителен принос в развитието на партньорските взаимоотношения между  Ловеч и Ерфурт и за огромната му дарителска дейност.

Със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ бе удостоен посмъртно проф. д-р Параскев Стоянов. Отличието бе връчено на изпълнителния директор на многопрофилната болница в Ловеч, чийто патрон е основоположникът на съвременната българска медицина, д-р Тихомир Бенев.

prazniklovech110514197Със званието „Заслужил гражданин на Ловеч“ бяха удостоени Тобиас Бауер, ръководител на Службата по пожарна безопасност, спасяване и защита на населението при бедствия в Ерфурт, и Фреди Уулс, директор на холандската фондация „Де Пасарел”.

     Почетни медали за дарителство и за ползотворно сътрудничество получиха Дитер Баухаус, директор на Спестовна каса Средна Тюрингия – Ерфурт, Винфрийд Веерщедт, председател на Съюза по спортни площадки и места за отдих на поколенията в Ерфурт, и Александър Сърбов, представител на българската общност в Лотошино, Русия.

     В Деня на Ловеч в града от Германия пристигнаха в дарение пожарен автомобил, шест леки коли, учебни пособия, помощни колички за хора с увреждания, играчки за различни възрасти деца, кухненски уреди, музикални уредби, лаптопи и монитори.

     Сред гостите на Ловеч за празника на града бяха още народните представители д-р Емил Райнов, Димитър Горов и Корнелия Маринова, почетните граждани на Ловеч първият български космонавт Георги Иванов и проф. Иван Лалов, делегации от побратимените градове Ерфурт, Германия, Лотошино, Русия, и Изяслав, Украйна.

Снимки от събитията по повод 11 май – празникът на град Ловеч, може да видите тук или на страницата на “Ловеч днес” във Фейсбук:

5 коментара

  1. Бре щом инициатора за храма на сатаната води парада ……

  2. духач”а дано ама надали” и ти мериш убиците по цял ден, като извадено колело..

  3. а дано,ама надали………..

    1. духльоооооо…..

Comments are closed.