mostmaping805131Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев заминава за гр. Берат, Албания, за участие в третото събитие по проекта „Балканските мостове говорят“. Проектът е важен етап от стартиралата през 2011 г. световна инициатива „Културата – мост към развитие“, лансирана от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.  Той представя културата на 11 града от Балканите, известни със своите мостове. Целта е чрез изкуството да се постави началото на нов мост между хората от полуострова.

     „Балканските мостове говорят“ е замислен като тригодишен проект с идеята, че там, където политиката не успява, може да помогне изкуството.

     Бератският мост (Албания), Покритият мост в Ловеч, Старият мост в Мостар (Босна и Херцоговина), „Стагира” край Солун (Гърция), мостът на река Митровица (Косово), мостът в Струга (Македония), мостът на Търгу Жиу – градът на Бранкузи ( Румъния), мостът на Нови Сад (Сърбия), Одринският мост на Марица (Турция), мостът в Новиград (Хърватска) и мостът в Цетин (Черна гора) – това са мостовете, които ще оживеят по проекта. Около тях ще се случат атрактивни спектакли с участието на балкански творци и изпълнители в музиката, театъра, танца, литературата, изобразителното изкуство и пластиката, фолклора. Мостовете ще извадят от паметта си неизвестни истории и случки, ще обогатят с факти, събития и притчи митологията на тези изстрадали, но превърнали се още от древни времена в люлка на поне четири цивилизации земи.

     Миналата година Ловеч бе домакин на второто събитие по проекта, под неговия знак преминаха честванията за Деня на Ловеч. Тогава за 11 май Покритият мост оживя в триизмерно шоу. 3D анимацията, обединяваща сюжети с визия и музика, остана подарък на Ловеч. Отделно в рамките на проекта бяха проведени две кръгли маси, посветени на новите сценични изкуства в Югоизточна Европа и на общинските програми за творчество и културни иновации, в които взеха участие представители на общините от балканските градове, на културни и творчески институции, на неправителствени организации.

     Първото събитие по проекта бе през ноември 2012 г. в Турция, след Албания следват Черна Гора, Македония, Гърция, Хърватско, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния. Във всеки град акцентът се поставя върху различен вид култура, в Ловеч бе върху театъра като развито изкуство.

     Проектът се изпълнява от международната фондация „Балканика“, която всяка година раздава Балканския Нобел за литература. Ръководител на проекта е нейният председател Николай Стоянов. По негова покана кметът Казанджиев ще участва в третото събитие по проекта и в кръгла маса на тема културен туризъм и индустрии в периода 28-30 март. Кметът ще бъде придружен от директора на дирекция „Образование, култура и младежки дейности“ в община Ловеч Димитрина Дренска.