darenie2310131Днес кметът на Ловеч Минчо Казанджиев връчи официално на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на БД „СКОРС“ ключовете на автомобилите – дарение от Германия. Те са медицинският автомобил „Фиат Дукато“ – за Пожарната, и лекият автомобил „Мерцедес Ц220Д“ – за БД „СКОРС“.

Двете коли заедно с още други две са дарение от Градската управа на Ерфурт на община Ловеч. 4-ите автомобила бяха приети като дарение с решение на общинския съвет от юни т. г. darenie2310134Тогава съветниците решиха още да предоставят „Фиат“-а на районната служба по пожарна безопасност, като учредиха безмъзмездно право на ползване за 10 години. Същата процедура утвърдиха и за друг автомобил, собственост на общината – бордови „ЗИЛ 131“. Днес началникът на службата главен инспектор Валери Димитров получи ключовете на двете коли от кмета. Зилът ще бъде ползван за превозване на хора до местата на евентуални пожари, а през зимата за изтегляне на закъсали автомобили. Медицинският автомобил е оборудван с всичко необходимо за оказване на първична медицинска помощ и за транспортиране до здравно заведение.

Мерцедесът пък се предоставя за нуждите на Доброволното формирование за защита при бедствия към община Ловеч. Днес официално бяха показани и новите униформи на доброволците – зимна, за гасене на пожари и за работа във вода.

Доброволното формирование е създадено с решение на общинския съвет от октомври 2010 г., но практически действия по формирането му са предприети в края на 2012 г., когато са наdarenie2310133брани 30 доброволци от състава на БД „СКОРС“. Регистрирано е в регистъра на доброволните формирования при защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Според нормативната уредба доброволните формирования се създават на териториален принцип за самостоятелни действия и за подпомагане на основните съставни части на Единната спасителна система. Те изпълняват няколко основни дейности по защитата на населението: предупреждение,  изпълнение на неотложни мерки за намаляване на въздействието, оповестяване, спасителни операции, ограничаване и ликвидиране на пожари, операции по издирване и спасяване, извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи, оказване на първа долекарска помощ на пострадалите при пожари, бедствия и извънредни ситуации, разсредоточаване на културни и материални ценности, други операции, свързани със защитата.

darenie2310132Доброволците участват в обучения, тренировки, състезания и учения, поддържат готовност за явяване и изпълнение на задачи. Днес те бяха поздравени специално от кмета Казанджиев за създаването на формированието и за успешните им действия в последните месеци по овладяване на възникнали пожари и по спасяване на плаващата сцена от придошлата река Осъм през лятото. При получаването на ключовете на мерцедеса ръководителят на БД „СКОРС“ Гриша Генов връчи на кмета символичен подарък като жест на благодарност – каска. „Да я имате винаги у вас, защото вие сте първият доброволец във всяка акция“ – каза Генов на Казанджиев.

Кметът получи благодарностите и на началника на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен инспектор Димитров за поредното дарение. От своя страна Казанджиев благодари на пожарникарите за добрата съвместна работа досега – „за всичко, което правите с професионализъм и в името на сигурността на гражданите“.

На церемонията присъстваха областният управител Милко Недялков и началникът на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Владимир Кацарски.

4 коментара

  1. цената им да ги докарат до бг е по висока от себестойноста на дарението ……….

  2. А дали са дарили и бенДЗин за тоя ЗиЛ…, че аз не съм убедена, че ще могат да му издържат на разхода за гориво 🙂

  3. “При получаването на ключовете на мерцедеса ръководителят на БД „СКОРС“ Гриша Генов връчи на кмета символичен подарък като жест на благодарност – каска. „Да я имате винаги у вас, защото вие сте първият доброволец във всяка акция“ – каза Генов на Казанджиев.”

    Кмета благодарил за червената каска и казал, че подаръка изобщо не бил символичен и още утре на заседанието на общински съвет ще използва каската по точки : 8, 9, 12, 16 и 19.

  4. Нелепа картинка. Автомобили, които и за скрап не стават, се връчват официално на държавна институция, за да спасява хора с тях.

Comments are closed.