20.02.14 почетен знакНа церемония снощи кметът Минчо Казанджиев връчи на Регионалния исторически музей в Ловеч почетния знак на общината. Отличието се присъжда за изключителния принос в проучването и популяризирането на българската историческа наука и във връзка със 120-годишнината от създаването на Музея и 60-годишнината на експозиционния му обект – музей „Васил Левски“.

Вчера бе отбелязана 60-годишнината на музея „Васил Левски“, създаден на 19 февруари 1954 г. Той притежава най-голямата колекция от лични вещи на Апостола в страната. От началото на неговото съществуване до днес е регистрирал стотици хиляди посещения. Другият експозиционен обект на Регионалния исторически музей, свързан с Васил Левски, е Къкринското ханче, паметник на културата от национално значение. 20.02.14 гостиМиналата година Регионалният исторически музей в Ловеч бе обявен за Музей на годината от Българския туристически съюз, който изтъкна и приноса на музея „Васил Левски“ и Къкринското ханче в развитието на националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“.

Кметът благодари на всички музейни специалисти за това, че подхранват постоянно обичта към светлата личност на Апостола, като популяризират великото му дело и учат децата на неговите добродетели. Той ги поздрави и за издадения в навечерието на годишнината Каталог на колекция “Националноосвободително движение в Българско” на отдел “История на България ХV-ХIХ в.”, представящ на български и английски движими културни ценности, свързани с Левски и неговите съратници. Това е каталог, който трябва да влезе във всяка лична библиотека в Ловеч, а и във всички библиотеки в света, каза проф. д. и. н. Иван Стоянов, председател на фондация „Васил Левски“ и рецензент на изданието, от него има много какво да се научи, а и да се направят много изводи.

20.02.14 корнелия мариноваС търсещия дух, който притежавате, обогатявате колекциите на музея, благодаря ви, каза и народният представител Корнелия Маринова, председател на общинския комитет „Васил Левски“. Ловеч е натежал с история, нека бъде натежал и с бъдеще, пожела тя. Историята, свързана с музея, припомни директорът на Регионалния исторически музей Капка Кузманова.

Сред гостите на тържествената церемония по отбелязване на 60-годишнината на музея „Васил Левски“ бяха още областният управител Милко Недялков и зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков, предишният директор на Регионалния исторически музей Иван Лалев и много бивши музейни работници, които получиха специален подарък – филма за Левски, Ловеч и музея „Върховете ни викат. Да гледаме тях!“. Специален поздрав към всички отправи Смесеният църковен хор „Евстати Павлов“ към Катедралния храм „Света Троица“ в Ловеч.

1 коментар

  1. Мъжете на първата редица имат уморен вид,
    защото цял ден са били ‚по стъпките на Левски‘.
    КМаринова грее в радостно очакване на коктейла,
    за който специално е дошла от столицата.

Comments are closed.