plener811132Спечелилото обемно градоустройствено решение ще бъде реализирано от общината в следващия програмен период 2014-2020 г.

 Кметът Минчо Казанджиев връчи днес наградите на победителите в студентския архитектурен пленер-конкурс, провел се в Ловеч от 4 до 8 ноември. Участваха 16 студенти по архитектура от три ВУЗ-а от София – Университета по строителство и архитектура, Висшето строително училище „Любен Каравелов“ и Нов български университет. Работите им бяха оценени от 5-членно жури, председателствано от арх. Петко Еврев от Националния център за териториално развитие. Младежите бяха разпределени в шест екипа и всеки от тях представи обемно градоустройствено решение за зоната от административния център на Ловеч до историческата част на града – АИР „Вароша“.

Първото място и наградата на община Ловеч с паричен еквивалент от 800 лв спечели екипът от Нов български университет Цвета Гочева и Борислава Симеонова. Отличието им е за цялостно решаване на проблемите в територията, предмет на конкурса, удачно обвързване на съществуващата пешеходна зона с новосъздадената крайречна при Покрития и пешеходния мост и сполучливо решение за подхода към Покрития мост. Поощрителната награда – грамота и 300 лв, взеха Малина Малинова, Христина Маевска (Нов български университет) и Цветина Кривошиева (Университет по строителство и архитектура) за интересното им решение за оформяне на пространството при Покрития мост и ситуирането на информационния център в него. Наградата връчи зам.-кметът на общината Младен Младенов.

Награда даде и „Еко-Ловеч“ АД – 200 лв. Тя е за предложената повече зеленина и интересно разделяне на пешеходното и автомобилното движение, за интересното решение със съвремеplener811131нни методи за пространството около паметника срещу Виенската сладкарница. Получиха я Габриела Райнова, Ивета Мигарова и Тихомир Петров.

Вестник „Строителство. Градът“ като медиен партньор на пленера-конкурс връчи грамота за новаторското мислене и интегрираната работа на студенти от трите университета на Димитър Тодоров, Деница Янкова и Ивайло Илиев. На страниците на изданието ще бъдат и представени проектите на шестте екипа.

Кметът Казанджиев връчи сертификат за участие на всички 16 студенти, благодари им за свежите идеи и за положените усилия да намерят най-удачното градоустройствено решение на най-важната връзка между централната градска част и „Вароша“. И ги покани още отсега на архитектурния пленер догодина.

Идейните разработки на участниците в пленера ще бъдат експонирани в изложба в Ловеч.

Спечелилото конкурса предложение ще бъде реализирано от общината в следващия програмен период 2014-2020 г. Зоната, предмет на работата, е включена в една от зоните на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч.

Пленера-конкурс организира община Ловеч съвместно с Камарата на архитектите – дружество Ловеч.