budit311133Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев връчи снощи на тържествена вечер по случай Деня на будителя наградите на победителите в конкурса за мултимедийна презентация „Ловешките професори“. Двете най-добри работи бяха излъчени пред публиката. Те са на Илия Докторов, 12 клас на Гимназията за чужди езики с преподавател Ивелина Докторова, и на Моника Генова, 7 клас на СОУ „Св. Кл. Охридски“ с преподавател Юрий Кузманов.

21 презентации участваха в конкурса, обявен за втора поредна година от община Ловеч, Регионалния исторически музей и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. Право на участие имаха ученици от 10- до 19-годишна възраст. Оценяването се извърши в две възрастови групи – от 10 до 14 години и от 15 до 19 години.

Второ място в първа възрастова група получи Галин Ганев, 14 г., ПМГ, с преподавател Иванка Лилова, а трето – Валентина Маринова, 11 г., ПМГ, преподавател Недка Колева. Във втора възрастова група второто място зае Иван Иванов, 11 клас, СОУ „Св. Кл. Охридски“, преподавател Юрий Кузманов, а трето – Петър Цанов, 11 клас, Гимназия за чужди езици, преподавател Людмила Брънекова.

budit311134С този конкурс ние, организаторите и участниците в него, изразяваме своята почит и уважение към личностите, градили духа на Ловеч и неговия престиж, заяви кметът Казанджиев. Той поздрави авторите на презентациите и посочи, че и сегашните работи на децата показват, че в Ловеч са се раждали и се раждат таланти. Кметът пое ангажимента общината да събере всички отличени презентации от двата проведени досега конкурса, които да бъдат обобщени на DVD, и така да останат за поколенията. Казанджиев призова за следващата година участниците в надпреварата да се умножат. Темата за 2014 г. бе обявена още сега – „Проф. Димитър Димов и Любомир Пипков“.

Кметът се обърна и към всички днешни будители – българските учени и изследователи, учители, писатели, журналисти, художници, читалищни и театрални дейци, въобще творци от всички сфери и поколения, и българските духовници. „Най-сърдечно поздравявам вас – каза той, – хората, на които в значителна степен се дължи фактът, че българската култура, наука и образование отдавна имат своето европейско и световно признание. Вас, крепителите на българските традиции и ценности, пазителите на народната свяст. Защото, както хубаво го е казал Васил Друмев, един нарbudit311135од, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина.“  И истинската почит към будителите, коментира Казанджиев, е всъщност точно в това – да останем верни на българщината, на порива на личността да се развива и да увлича в делата си всички в името на по-доброто утре. Кметът пожела на съвременните будители нестихващ български дух.

В тържествения концерт по повод 1 ноември участваха децата от вокална група „Пееща дъга“ към Ловчанско читалище, от вокалната група при ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, възпитаници на Вокалната студия за поппеене на Милена Дафинина и специалните гости – Вокално трио „Евридика“ при Нов български университет.

1 коментар

  1. Без да съм присъствал съм прекалено сигурен, че пак не са се пели песни против която и да е било власт.

Comments are closed.