darenie2204151Днес кметът Минчо Казанджиев връчи на прокуриста на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ д-р Донка Минкова поредното дарение от община Ловеч. Апаратът е видеоколоноскоп на стойност 29 хил. лв, с него ще се доокоплектова ендоскопският видеопроцесор във Второ вътрешно отделение. Д-р Минкова го предостави на началника на отделението д-р Пламен Върбанов, който веднага го демонстрира. С него ще се правят диагностични и високоспециализирани терапевтични колоноскопии от висококвалифицираните лекари в отделението. Трима от тях са със специалност, един е специализант в момента, отделението е утвърдено за специализация и подготовка на лекари и медицински сестри по гастроентерология. С апарата те ще извършват ранна диагностика на злокачествени заболявания, с помощта му ще се избягват големи и тежки операции.

Договорът за закупуване на апарата кметът подписа на 6 април с „Тримед Медикал“ ООД – София, като срокът за доставката, монтажа и въвеждането му в експлоатация бе 30-дневен. Работата с видеоколоноскопа в отделението започва още от днес, съставена е листа на чакащи.

Наличният досега апарат в отделението е технически неизправен. Ситуацията беше доста спешна, коментира д-р Минкова, не можехме да обслужваме пациенти и трябваше да ти пренасочваме другаде, а това са животозастрашаващи състояния. Благодаря на кмета, на общината, на председателя на общинския съвет, на целия общински съвет за оказана ни подкрепа, каза още д-р Минкова. Благодаря, че се обърнахте към гражданите, този уникален апарат ще помогне много за здравето на гражданите на Ловеч и на областта, заяви и д-р Върбанов. Ние сме осъзнали своите ангажименти към болницата и винаги сме били съпричастни, помагали сме и ще продължим да го правим, каза кметът Казанджиев. Той предложи да се очертаят основните приоритети по отделения, за да се види къде имат най-належаща нужда от нова апаратура.

Средствата за новия апарат за Второ вътрешно отделение са по капиталовата програма на община Ловеч.

Отделно общината спази и другото си обещание към ловешката болница – като трансфер са преведени на отделението на неонатология 6000 лв за довършителни ремонтни работи там.