Как рок-музиката преборила безработицата, разказа снощи бившият кмет на Каварна (2005 – 20015) Цонко Цонев, който представи книгата си „Кметълски истории“ в кино „Космос“ в Ловеч.  Той отговори на въпрос на ловешка почитателка, която попита колко е безработицата в крайморския град.

„Когато постъпих като кмет през 2005 г. тя бе 22,5%, а когато напуснах бе 6,5%. Направи се ваканционно селище, отвори врати комплекс „Бялата лагуна“, само той със 120 работни места, построи се голф игрище и много други неща. Дойдоха инвестиции. Благодарение на тази музика, общината тръгна напред. Руснаци и англичани си купиха имоти, това са такси и данъци за бюджета. Балчик и Шабла са също на морето, но нямат тези резултати…“.

Днес Цонко Цонев е независим общински съветник, а в новото си амплоа на автор на книга за рокмузиканти обикаля страната и я представя. В Ловеч той бе приет и представен на сцената от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Тя припомни някои малко известни страни от личността на госта. Докато неговите връстници са подскачали на песента „Зайченцето бяло“, той вече бил на „Дийп Пърпъл“ и „Лед Цепелин“, каза Корнелия Маринова, подчертавайки важната роля на рок-културата. Вдъхновена от прочетеното в книгата, тя сподели и няколко пасажа, които издават нежната душевност на автора.

Кметът на Ловеч поздрави автора за сполучливата книга, като му връчи кристал с инкрустиран герб на Община Ловеч в знак на приятелството и бъдещи планове.

Както е известно, Цонко Цонев е сред приятелите, които помагат за организацията на фестивала „Рок за независимост“, който ще се състои на 22 и 23 септември в Ловеч. Той обяви, че сред българските групи ще са „Конкурент“  и „Кикимора“ – „здрави, стабилни хеви-метал банди“.

Книгата „Кметълски истории“ (издателство“Ентусиаст“) съдържа 12 портрета на музиканти и групи  като Рони Джеймс Дио, Алис Купър,  Емир Костурица, Глен Хюз, групи като  „Апокалиптика“, „Моторхед“, „Меноар“, „Аксепт“. Два разказа са посветени на панелните блокове на Каварна с калкани с образи на рокаджии и на колата – музей на колела.  Има истории за още една книга, съобщи Цонко Цонев.