Кметовете на Ловеч и Лавал поздравиха по скайп от Франция ловешката Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ за празника. Това стана на 12 април по време на тържеството, като връзката беше на живо.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова подчерта, че един от двигателите на дружеските отношения с Лавал е чуждоезиковото обучение в езиковата гимназия, което е дало поколения франкофони на България. После тя заяви: „Двата града имат много общи черти – богати са на история, на култура и традиции в икономика. Не случайно Лавал е носител на лейбъла Ville d’Art et d’Histoire (град на изкуството и историята). В Ловеч пък е духът на националния герой Васил Левски.

Известният художник Анри Русо е роден в Лавал. Той рисува по детски чисто и наивно, но картините му излъчват изящество и техника. Искам да Ви пожелая да съхраните тази чистота завинаги в себе си, но също и да овладеете онова изящество и виртуозност, която имат картините на Анри Русо. Честит празник!“

Кметът Франсоа Зукето (François Zocchetto) пък каза следното:

„Много съм щастлив да Ви поздравя за празника заедно с кмета на Ловеч от Лавал. Нашата среща е символ на приятелството между двата града, а и между България и Франция. От няколко години ние развиваме много добри отношения, имаме обмен на ученици, доброволци и други връзки в икономическия сектор. Лавал е средище на виртуалната реалност, на иновациите. Поради всички тези причини Ви каня най-тържествено да посетите Лавал, винаги сте добре дошли. Ние с г-жа Маринова ще работим да можете вие, младите, да посетите нашата държава. Желая Ви весел и богат празник.“

Думите на двамата кметове бяха изпратени с бурни аплодисменти.

Гости на празника бяха депутатите Милко Недялков, Кристина Сидорова и Валентина Найденова, митрополит Гавриил, областният управител на Ловеч Ваня Събчева и други.

Зам-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов връчи на директора на гимназията Радослав Хитов поздравителен адрес и плакет „С най-добри пожелания“. Венцислав Христов поздрави училището, че в най-скоро време ще има възможност да мине на едносменен режим на обучение, а директорът увери, че в разговор с кмета на Ловеч е узнал, че финансирането и проектът са осигурени и до месеци, най-много година, ще започне строителството.

Близо 4 часа продължи традиционният училищен празник на Езиковата гимназия, като започна с поздравления, изпълнения на талантливите ученици, много награди. На финала беше премиерата на новата постановка на зрелостниците „Женско царство“ от Ст. Л Костов.

Цял букет от таланти се изявиха в тези часове, като много често залата се изпълваше с викове на одобрение и аплодисменти. Така премина и театралният спектакъл „Женско царство“ в постановка на обичания и талантлив актьор Стоян Георгиев. Неговата изобретателна режисура е вплела в познатия сюжет много герои, музиканти, танцови изпълнения и най-вече младежки чар и спонтанност.