obsajdanestomatol1501155-1Три варианта за разпореждане или управление на бившата стоматологична поликлиника предлага кметът на общинския съвет, съобщават от местния парламент. Те са да се открие процедура за приватизация чрез публичен търг или публично оповестен конкурс, да се отдадат под наем чрез публични търгове помещенията за срок от десет години за оказване на стоматологични и зъбопротезни услуги на досегашните наематели на същите цени и да се отдадат под наем без търг или конкурс за пет години, но с по-високи наемни цени.
Избор на един от вариантите ще направи на сесията си на 26 март общинският съвет, преди това предложението ще бъде гледано на заседанията на комисиите по общинска собственост, по икономическа политика и евроинтеграция, по здравеопазване и социални дейности и по правно-нормативни въпроси.
В сградата на бившата стоматологична поликлиника се помещават 23 практики (лечебни заведения) за извършване на дентални, лекарски и зъботехнически услуги. 15 от практиките извършват дентални услуги, шест – зъботехнически, една – лекарски, и една – медикодиагностична дейност. На 20 от ползвателите на помещенията договорите за наем са изтекли, а на останалите трима изтичат тази година.
Съгласно тарифата за определяне на базисните месечни цени на един кв. м за отдаване под наем на общински нежилищни имоти наемните цени са 4 лв/кв. м за стоматологични услуги, 3 лв/кв. м за зъботехнически лаборатории и 1 лв/кв. м за общите части. Според изготвена пазарна оценка за наемните цени на кв. м полезна площ за стоматологични кабинети цените са 6.50 лв/кв. м месечно, за зъботехнически лаботории – 6 лв/кв. м, и за общите части – 1 лв/кв. м.
Обектът „Бивша стоматологична поликлиника“ се съставлява от масивна четириетажна сграда със сутерен, със застроена площ от 248 кв. м и разгъната площ от 992 кв. м, от масивна едноетажна сграда със застроена площ от 58 кв. м, състояща се от лекарски кабинети и обслужващ коридор, и самостоятелен обект на първия етаж във втората сграда със застроена площ от 65 кв. м. Приватизационната оценка на обекта е левовата равностойност на 380 300 евро без ДДС. Построен е през 1970 г.