kmet3003121Павлин Иванов

Темата отново е до болка позната – обществените обсъждания, които Община Ловеч уж провежда. Днес говорим за Бюджет 2014, които по план трябва да бъде обсъден днес от 17.00 часа. Както вече сме свикнали, часове преди дискусията, на страницата на Общината няма абсолютно никаква информация по темата!

Няма цели, няма политики, няма цифри, няма нищо! Какво ще се обсъжда, остава загадка!

Стремежа на укриване на информация е една от най-характерните черти както на градската администрация, начело с кмета Казанджиев, така и на местното самоуправление, начело с Председател Тихолов!

От една страна се ронят крокодилски сълзи и ни се внушава колко било важно мнението на гражданите при взимането на решения, от другата страна е истината – двамата първи, на дело показват, че НЕ ИСКАТ никой да им се бърка в работите.

Призовавам кмета Казанджиев да насрочи обсъждането на Бюджет 2014 г. за нова дата, след като първо е изпълнил задължението си да предостави предварително подробна, изчерпателна и точна информация, с която гражданите да се запознаят и анализират, за да могат да участват пълноценно в дискусията!

Ако това не се случи, ще ви разкажа как ще протече обсъждането.

Гражданите ще започнат да правят предложения. Кмета, в характерният си стил ще обещава, обещава, обещава. Ще обяснява как чакаме едни проекти, как ще реализира всичко, но друг път, ще застъпи тезата – вие хубаво искате да направим това (независимо какво е то), но не ми казвате от къде да взема пари и както обикновено, гражданите трябва да се чувстват виновни, че не знаят и дори няма да се сетят, че това изобщо не е тяхна работа. А истината е много проста – който иска да управлява е длъжен да намира решения. Ако е неспособен, може да се прибере веднага в къщи!

За пред медиите, градоначалника ще отчете, че обсъждането е преминало успешно, тъй като на него са присъствали 50 човека от неговата администрация и залата е пращяла по шевовете.

И така, както всяка година, Ловеч ще продължи да затъва и да се разпада, защото очевидно е, капацитета на работещите в Община Ловеч е повече от  скромен! От къде съм сигурен ли?

Трети кметски мандат затъваме! Повече от очевидно е. Просто попитайте вашите деца ЗАЩО избягаха от Ловеч, те ще ви отговорят бързо, точно и ясно!

10 коментара

  1. “Заради липсата на граждани и претупването му от администрацията: Обсъждането на бюджета беше пародия

    В петък на обяд в зала “Гена Димитрова” беше публичното обсъждане на проектобюджета на Община Плевен за 2014 г. Или поне така беше обявено. Липсваха председателят на Общинския съвет, Дарин Ангелов, неговите заместници, както и председателят на комисията по финанси и бюджет, Мартин Митев. Гражданството беше представено от 5-6 човека.
    Категорично не одобряваме симулацията на активност и пълненето на залата с хора от общинската администрация и общинските търговски дружества както беше по времето на Найден Зеленогорски. Но неподходящият час, празната зала и проформа присъствието на кмета, който не изслуша и не отговори на гражданските питания, бързайки за друго събитие, което не беше по-важно, превърнаха обсъждането във формално и безсмислено

    Според общинския съветник от БНД, Стефан Ганев, който бе сред присъстващите и един от питащите, липсата на посочените по-горе важни фигури, е недопустимо. Той коментира и броя на дошлите общински съветници – общо шестима. Четирима от управляващата в Плевен партия – ГЕРБ, и двама от опозицията. Това за мен говори за несериозно отношение на по-голямата част на общинските съветници към важната тема, каза Ганев. Той препоръча на кмета да се направи бюджет с визия за бъдещето и определи този за 2014-а като “закърпващ следващата година”

    Още преди да чуе питанията на гражданите, кметът подробно коментира, че бюджет 2014 на Община Плевен се подготвя и ще се изпълнява в условията на продължаваща финансова криза. Очакванията са през 2014 г. да продължат неблагоприятните тенденции, възникнали в резултат на кризата. Целта при разработването на Бюджет 2014 г. на Община Плевен е да се създадат благоприятни условия за развитие на местната икономика и повишаване стандарта на живот на жителите на общината чрез: балансираност на бюджета, реалистични приходи, умерени разходи и премерен риск. Запазва се обемът на финансираните дейности и предоставяните на населението публични услуги. За финансиране на инвестиционните намерения на общината през 2014 г. се разчита на собствени приходи и на добро усвояване на средствата по оперативните програми на ЕС. Общо бюджетът ще е около 66 милиона, с 1 милион лева повече от миналата година, което обаче не идва от някакъв ръст, а от промяната в размера на делегираните бюджети в образованието.
    На публичното обсъждане на бюджета стана ясно още, че местната власт ще работи за намаляването на разходите, най-вече тези на общинската администрация, с около 300 хиляди лева

    Кметът отговори само на едно питане – това на Стефан Ганев за варианта да бъдат приватизирани ДКЦ-тата и Кооперативния пазар, след което заяви, че трябва да присъства на откриването на обновената сграда на НУИ “Панайот Пипков”. Часът на празника в училището беше обявен още в понеделник, 25 ноември, но тържеството на НУИ “Панайот Пипков” продължи с концерт в театъра вечерта, на който беше прочетен същия поздравителен адрес. Освен това не видяхме проф. Стойков на празник на друго голямо плевенско училище предишния ден – Спортното, макар че то имаше юбилей.
    Ако пък причината кметът да избере присъствие в НУИ на обяд е била важен ангажимент вечерта, чудим се какъв е бил той, щом не беше юбилейната изложба на почетния гражданин на Плевен, акад. Светлин Русев в ХГ “Илия Бешков”?

    На останалите две питания на обсъждането отговори заместник-кметът по финансите, Алексей Зелов. Евгения Иванова, която е председател на ПП “Нова Зора” в Плевен, се зарадва, че ремонтът на улица “Г.М.Димитров” е включен в бюджета за 2014 г. Тя каза, че в противен случай живущите в квартала, част от които присъстваха на обсъждането, са се канели да направят жива верига и да спрат движението по въпросната улица заради безобразното й състояние. Във връзка със същата улица един буден гражданин, инж. Борислав Петров, изрази недоволството си от това, че липсва пешеходна пътека на колелото на ул. “Г. М. Димитров”, проблем, който и “Посредник” е поставял остро неведнъж. Инж. Петров се определи като доброволец да направи такава пътека дори със собствени средства, колкото и да са скромни доходите му. Друг негов въпрос бе къде може да следи за програмите за заетост на хора като него, на които им остава само година до пенсия. На което г-н Зелов отговори, че такива програми може да потърси в Бюрото по труда и в сайта на Общината.
    Заместник-кметът Алексей Зелов подчерта, че бюджетът за 2014 е първият бюджет, който се прави по реда на Закона за публичните финанси, което е ново като материя.

    За първи път от години “Посредник” не успя да зададе на обсъждането вашите и наши въпроси, но кметът пое ангажимент да отговори писмено на всички тях. Очаквайте публикация веднага щом ги получим”

    http://posredniknews.com/site/component/content/article/127-nai-vazhnoto/45177-zaradi-lipsata-na-grazhdani-i-pretupvaneto-mu-ot-administratziyata-obsazhdaneto-na-byudzheta-beshe-parodiya

  2. A TAKA,,,,И ЗАЩО???ДА СЕ ДОСЕТИМ САМИ ,ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ ЩЕ НИ ОБЯСНИ ?! 🙂

  3. Нормално е,нали той сам се е избрал за кмет…..

  4. ПЕТИЯТ по ранг чиновник в структурата на Европейския съюз (ЕС) – французинът Анри Малос, президент на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) каза в Троян:

    „Мисля, че има проблем с демокрацията в България”

    „Политиците не бива да забравят, че политиката не е професия, а служба на хората. И още – че в крайна сметка не решават те (политиците), а гражданите”

    http://statii.troyan21.com/2013/12/blog-post_1.html

  5. “Замислен, Моканина се върна при овцете си и се залови отново за цървулите, които правеше от нещавена волска кожа. Но нещо го подпираше в гърдите, мъчеше го. И като пусна шилото и погледна към небето, той извика
    – Боже, колко его има по тоя свят, боже!”

  6. a edin po-golqm dali iska?

Comments are closed.