antinagrada1909131Гафовете на двамата „първи“ в Ловеч получават национално „признание“

Павлин Иванов

Всяка година по повод международният „Ден на право да знам“, който се организира от Програма достъп до информация, биват номинирани граждани, журналисти, НПО и институции за принос в защита на правото на информация.

Съществуват обаче и две категории антинагради – „Вързан ключ“ и „Катинар“.

Категория „Вързан ключ“ е за номинации за “Най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация”. Именно в тази категория са номинирани двата първи мъже на Ловеч – кмета Казанджиев и Председател Тихолов.

Предложение за наградите са направени от Данчо Заверджиев  и Кирил Терзийски от Програма достъп до информация.

Ето и мотивите за номинацията на ловешкият кмет:

„ В резултат на информация предоставена от Община Ловеч, Данчо Заверджиев се усъмнил, че председателят на Общински съвет – Ловеч е ползвал конкретен служебен автомобил на Община Ловеч за лични цели по време на отпуската си през м. август 2011 г. Поради това през м. март 2013 г. г-н Заверджиев подал заявление до кмета на Ловеч, с което поискал да му бъде предоставена информация за това кого е обслужвал въпросният служебен автомобил на четири конкретни дати през м. август 2011 г. С решение за предоставяне на достъп до информация от 28 март 2013 г. кметът на Ловеч отговорил на заявителя, че през мандат 2007 – 2011 г. въпросният автомобил е използван от Общинската администрация и Общинския съвет, а през новия мандат от м. декември 2011 г. същият автомобил е предоставен на персонално разпореждане на председателя на Общинския съвет.

Съпоставката между поисканата и получената информация показва, че на въпросът кой точно е ползвал автомобила на определени дати през м. август 2011 г., кметът не е отговорил, а най-общо е посочил, че автомобилът е използван от администрацията на общината и общинския съвет. В същото време е добавил в отговора си и информация, която нито му е искана, нито касае интересния за заявителя период, а именно на чие разпореждане е автомобилът след м. декември 2011 г. Абсурдността на отговора е в пълната липса на конкретизация по отношение на това кое лице е използвало въпросния автомобил на определени дати през м. август 2011 г. Според самият Данчо Заверджиев “Това е все едно, аз да питам кмета колко е часът, а той да ми отговори днес може да вали може и да не вали”!“

 

Председателят на Общински съвет Ловеч е номиниран със следните мотиви:

С вх.№ ОС-ЗДОИ-20/10.07.2013 г. поисках от Председателя на Общински съвет Ловеч да ми бъде предоставена следната обществена информация:

По кой параграф от общинския бюджет за 2013 година има осигурени финансови средства в размер на 1 329 395,11 лв. (един милион триста двадесет и девет хиляди триста деветдесет и пет лева и единадесет стотинки) за поемане на задължението, посочено в Записа на заповед съгласно Решение № 424 от  27 юни 2013 година на Общински съвет Ловеч?

Очаквах да получа отговор, от който да става ясно по кой параграф от общинския бюджет има осигурени финансови средства за такъв разход от над един милион лева.

С изх. № ОС-ЗДОИ- 21/22.07.2013 г. получих следния отговор:

Исканата от Вас обществена информация в изпълнение на чл.12.ал.2 от ЗДОИ е оповестена на всички граждани на сайта на Общински съвет Ловеч./разпечатка от публикуване не решение№ 319/01.03.2013 г./

Достъпът там е неограничен и съгласно чл.12 ал.2 във връзка с ал.3 от ЗДОИ с публикуването на решение № 424/27.06.2013 г. и на решение № 319/01.03.2013 г. с всички приложения относно Бюджет 2013 г. с това е изпълнена целта на закона, определена в чл.4.

Разходите са в размер на 0.27лв. без ДДС, които трябва да платите на касата на общината.

Получих копия на следните документи:

1. Копие от интернет страницата на общински съвет, на което е подчертан линк към решение № 319/01.03.2013 г.

2. Копие от първата страница на решение № 319/01.03.2013 г. относно приемане на бюджета на община Ловеч за 2013 г.

3. Копие на Рекапитулация приходи: 1.Всичко приходи за държавни дейности; 2.Всичко приходи за местни дейности.

И никаква информация за параграфа от бюджета, по който е осигурен разхода за който питам.

„Вързаният ключ” в отговора се състои в това, че когато се пита за конкретен разход от бюджета на общината, се отговаря, че разходът е от прихода, което е невъзможно и на практика представлява „тежко” не познаване на основните правила по  съставянето, приемането, изпълнението, приключването и отчитането на общинския бюджет от председателя на общински съвет.“

 

1 коментар

Comments are closed.