kmet110121Павлин Иванов

В понеделник, на редовният си брифинг кмета Казанджиев коментира приключилото дело в Административен съд Ловеч по решението на Общински съвет за определяне на Такса битови отпадъци за 2013 година. Припомням, че Областният управител Ваня Събчева вкара в съда спорното решение, след като веднъж го беше върнала за ново разглеждане по сигнал на Данчо Заверджиев, но по-голямата част от съветниците го приеха повторно с изменение.

Ето какво каза Минчо Казанджиев на брифинга в отговор на питане на „Ловеч днес“.

Аз лично не искам да коментирам решението, заяви градоначалника. То е пред мен. Гледал съм го. Според мен има мотиви в някои от нещата, но в голямата си част, нещата са несправедливи за община Ловеч.

Казанджиев призова Областният управител да се самосезира по отношение на ТБО за другите общини от област Ловеч. За кмета е необяснимо, защо таксата в другите общини не е оспорена, когато при тях няма по-различен подход. Напротив, даже специално за фирмите, съизмеримостта е дадена и тя е дадена с определяне на ТБО на съд. Няма друг начин на измерване, категоричен е Казанджиев.

Бих помолил и председателя на състава на Административен съд Ловеч и Областният управител, който оспорва приемането на Такса битови отпадъци по този начин, да ми кажат какви количества са изхвърлени през миналата година и ще им ги приема, заяви най-отговорно Минчо Казанджиев.

Единият от мотивите е, че за гражданите, никой не може да каже в цяла България, какви са количествата на изхвърлените отпадъци. Затова и законът дава варианти, смята Казанджиев. Когато не може да се измерва количеството битови отпадъци, да се преминава към промили, обясни градоначалника.

Тук съм категоричен. Ще оспорваме решението на Административен съд Ловеч, твърдо заяви кмета на община Ловеч. Лично аз мисля, че позицията на Областен управител е чисто политическа, а не професионална, след като не оспорени определените размери на ТБО в останалите общини, каза Минчо Казанджиев. Те със нищо не са по-добри и мотивирани от тези, които община Ловеч е приела.

Кантарът в депото не е основание, не е база за определяне на Такса битови отпадъци на всеки един от нас, категоричен е кмета. Най-справедливо е ТБО да бъде определена за всеки един гражданин. Ако някой може да ми каже как, бих бил доволен, заключи Казанджиев.

Дори и да е наша грешка определянето по този начин на ТБО, защо трябва да е грешка само на община Ловеч, попита кмета. Хайде заедно, като жители на община Ловеч да поставим въпроса на Областния управител, поиска Казанджиев.

Така сме ощетени всички, защото с неприемането на таксата, размера на ТБО за бизнеса е по-висок от колкото бяхме определили ние.

Още преди да излезе решението на съда, администрацията се е върнала към старият размер на ТБО, тъй като гражданите и фирмите могат да плащат таксата след 1 март, обясни градоначалника. В момента, облагането става на старият размер на ТБО.

 

Важно уточнение по темата е, че кмета Казанджиев, неговата администрация и Общински съвет Ловеч, за трета година не са прокарали годно решение за определяне на ТБО. Това е и малък повод за размисъл, следващ логичният въпрос – Защо трета година ТБО бива оспорвана и не влиза в сила.

14 коментара

  1. Какво се драчите, писачи. Кметът бил в Ниш с областната управителка и председателката. А вие тук се драчите! За какви принципи, за какъв боклук говорите?

  2. fee-faw-fum, от коментара Ви да разбирам , че наистина община Ловеч не е е-община , за което Ви благодаря, ако бъркам ме поправете.

    Колкото до плащането на задълженията по ТБО към 31.12.2013 г., НЕ са събрани от общината задължения в размер над 3 000 000 лева и точно тези задължения , кмета не е предложил да бъдат включени в общинския бюджет за 2013 г. за да бъдат събрани.

    Тези задължения от 3 015 059 лева., не са станали известни на общинските съветници които са гласували “ЗА” този бюджет и по този начин, едно толкова голямо задължение / 30% от местните приходи/ не е под контрол на ОбС и гражданите.

    С тези 3 015 059 лева може да се построи сепарираща и компостираща инсталации, могат да се купят съдове за отпадъци за град Ловеч, тъй като сегашните съдове не са собственост на община Ловеч /защо това е от голямо значение за всички нас, ще пиша друг път/, дори може да се обяви нулева година за плащане на ТБО защото това тези пари, са малко повече от необходимите по ТБО за цяла една година.

    Въпреки, че съм направил предложение на общественото обсъждане на бюджет 2013 г. през февруари месец, кмета отказа да ги включи в бюджета и по този начин да се задължи общинската администрация да събере тези задължения от 3 015 059 лева.

    Това действие на кмета, е мекоказано безотговорно, по отношение на всички добросъвестни платци по ТБО от общината и ги поставя в неравностойно положение спрямо всички онези който не плащат.

    На практика около 60% от задължените лица плащат за ТБО , а 40% са под “чадъра” на кмета и не плащат.

    Крайно време е тези задължения да се включат в бюджета и да се събират по съответния законов ред за да са равнопоставени всички, които плащат ТБО в община Ловеч.

  3. Данчо, колкото си плащат през интернет данъците, което към момента е една от възможностите, толкова и ще влязат да си търсят задълженията пак през интернет. Ловеч все още е разкрачен между 19-ти и 21-ви век. Иначе съм ЗА напълно електронна система, каквато, за съжаление, все още не съществува.

  4. Уважаеми fee-faw-fum, благодаря Ви за коментара, за да мога да дам конкретен пример за това, какво точно е Електронна Община и какви точно възможности Ви дава тя в качеството Ви на данъчно задължено лице във Вашия случай:

    1.Да проверите данъчните си задължения по Интернет

    2.Да платите данъчни задължения през Интернет

    3.Да проверите извършените плащания на данъчни задължения пак Интернет

    Когато едно от тези условия /т.е. само по електронен път/ не е изпълнено, в никой случай не може да се говори, че това е е-община.

    Защото след като сте получили съобщение на хартиен носител за данъчно задължение и за това съобщение общината е платила най-малко 10 000 лева за обществена поръчка чрез която се изпращат до всички данъчно задължени лица в никой случай не може да се каже, че тази община е електрона.

    Няма да коментирам, че въпросните повече от 10 000 лева , които общината е платила за тези съобщения, са пари от Вашите данъци и такси, въпреки че общината е имала възможност да избере много по евтиния начин за това съобщаване.

    И не на последно място, ако Вие уважаеми fee-faw-fum, бяхте поне малко загрижен за екосистемата на планетата Земя и изобщо сте екомислещ човек, то Вие бихте си задали въпроса:

    Колко дървета са изсечени за да се произведе хартията за изпратените най-малко 200 000 съобщения през последните 5 години от общината за установяване на данъчните задължения.

    И ако след всичко написано до тук, Вие все още мислите, че община Ловеч е Електронна Община, аз мога да Ви представя още конкретни примери за това, че община Ловеч изобщо НЕ е Електронна Община.

  5. “Няма никаква нужда гражданите на Ниш да ходят в общината , да се редят по опашки, да чакат с часове да си платят данъци…”
    И в Ловеч няма нужда. Вчера си платих местните данъци и ТБО без да ставам от компа за има-няма десет минути /тринадесет платежни/. Че дори, о чудо на чудесата, и данъците и таксите в град на 250 км от Ловеч.

  6. И като стана въпрос за Ниш, една кратка историческа справка показва, че до 1878 година сърбите имат Ниш за български град. В първата излязла на сръбски специализирана история на българския народ (в годината на освобождението) се твърди дословно:

    „Главни места в България на Дунав са: Видин с 18-19 000 жители, Никопол с 10-15 000 жители, Свищов с 20 000 жит., Русчук с 22 000 жит., Силистра с 23 000 жит. А във вътрешността на България: Ниш с 16 000 ж., Плевен с 17 000 ж., Ловеч с 11 000 ж., Шумен с 20 000 ж., Варна на Черно море с 16 000 ж., и Търново старата столица на Янтра с 15 000 ж.“

    За 135 години разликата между Ниш и Ловеч е вече е очевадна.
    Ако тогава разликата между двата града е била само 5 000 жители в полза на Ниш, то сега тя е почти ПЕТ пъти по голяма и то пак в полза на Ниш.

    Добре , че в Ловеч преди тридесетина години случихме на управници , които направиха модерен центъра на Ловеч, но за съжаление през последните 20 години сегашните управляващи полагат много големи усилия да го разсипят и в голяма степен вече са успели.

    Очевидно е , че през последните 20 години Ловеч не се развива, а запада за разлика от Ниш, а като се има в предвид, кой точно е кмет на Ловеч през последните 10 години можем спокойно да посочим , кой точно е отговорен за това – Ловеч да не се развива и запада.

    1. да не е разкрито ново министерство на туризма към градската къща в Ловеч?

  7. И като стана въпрос за Ниш, една кратка историческа справка показва, че до 1878 година сърбите имат Ниш за български град. В първата излязла на сръбски специализирана история на българския народ (в годината на освобождението) се твърди дословно:

    „Главни места в България на Дунав са: Видин с 18-19 000 жители, Никопол с 10-15 000 жители, Свищов с 20 000 жит., Русчук с 22 000 жит., Силистра с 23 000 жит. А във вътрешността на България: Ниш с 16 000 ж., Плевен с 17 000 ж., Ловеч с 11 000 ж., Шумен с 20 000 ж., Варна на Черно море с 16 000 ж., и Търново старата столица на Янтра с 15 000 ж.“

    За 135 години разликата между Ниш и Ловеч е вече е очевадна.
    Ако тогава разликата между двата града е била само 5 000 жители в полза на Ниш, то сега тя е почти ПЕТ пъти по голяма и то пак в полза на Ниш.

    Добре , че в Ловеч преди тридесетина години случихме на управници , които направиха модерен центъра на Ловеч, но за съжаление през последните 20 години сегашните управляващи полагат много големи усилия да го разсипят и в голяма степен вече са успели.

    Очевидно е , че през последните 20 години Ловеч не се развива, а запада за разлика от Ниш, а като се има в предвид, кой точно е кмет на Ловеч през последните 10 години можем спокойно да посочим , кой точно е отговорен за това – Ловеч да не се развива и запада.

  8. Кмета се върна от Ниш и вече мога да коментирам…

    Правото на оспорване на Областния управител по чл. 45 от ЗМСМА на актовете на ОбС не е свързано със засягане на правото на ОбС да издава акта, а е дадено с оглед защита на публичния интерес при издаването на незаконосъобразни актове от ОбС.

    След като областен управител е получил сигнал от мен в законоустановения срок , сигнал с мотиви за незаконосъобразност на акта на ОбС, негово задължение е да оспори незаконосъобразния акт , като по този начин се защитава публичния интерес от издаването на незаконосъобразни актове от ОбС, а не се атакува акта по политически причини.

    Ако ОбС се беше съобразил с мотивите на Областен управител, че ОбС не е мотивирал в решението си невъзможността за определяне ТБО на база количеството на отпадъците и ОбС беше мотивирал тази невъзможност с последващото си решение от декември месец, то нямаше да се стигне до решаване на спора в съда.

    След като на инат, общинските съветници решиха да си потвърдят върнатото решение, без да напишат и буква за мотивите за невъзможността за определяне ТБО на база количеството на отпадъците, пренебрегвайки оспорването на Областен управител, точно този факт – липсата на мотивите за невъзможността за определяне ТБО на база количество е един от мотивите на съда да отмени незаконосъобразното решение.

    И тук трябва да се отбележи, че нито Областен управител, нито съда са отговорни за това, че общинските съветници на инат отказват да съобразяват с мотивите на върнатото решение от Областен управител.

    Нещо повече, те на инат са потвърдили и изменили едно незаконосъобразно решение с цел то да не бъде върнато от Областен управител – справка записа на заседанието от декември месец.

    п.п. Уважаеми г-н Казанджиев , след като Вие не знаете как се определя ТБО на база количество на отпадъка , то можеше да попитате кмета на Ниш за “Одлука о ценама скупљања отпада” за да разберете там как го определят на промил или на количество отпадъци, но предполагам сте пропуснали да попитате точно за това. Няма нужда и аз да Ви питам, защото го знам и без да ходя до Ниш .

    Оказва се, че Ниш е електрона община за разлика от Ловеч, нищо, че Ниш не е в Евросъюза като Ловеч. И всеки, който желае може спокойно по интернет да се информира – кое , как е в Ниш..

    Няма никаква нужда гражданите на Ниш да ходят в общината , да се редят по опашки, да чакат с часове да си платят данъци или да подават заявления за услуги да чакат месеци и после да ходят пак да се редят по опашки в общината и ако имат късмет, ама много голям късмет , то някой може и да им е отговорил или свършил услугата за която са предплатили –
    справка http://www.ni.rs/e-services.html

    Друго важно нещо, което прави впечатление , че там за разлика от Ловеч много, ама много по-добре усвояват пари от най-различни фондове и просто си личи за какво се харчат парите .. мисля да спра до тук..от линка всеки може да разбере ако желае повече, но има и още няколко сайта от които се виждат МНОГО големите разлики между Ниш и европейския Ловеч и тези разлики за съжаление не са в полза на Ловеч…

  9. Оххххх….. не знам, колега Заверджиев. Минчо Празников или Мичнчо Екскурзианта….? Кое вече повече му приляга?

  10. Относно екипа му и относно изказването му на брифинга, малко ми заприлича на народната поговорка: “Кой ми сра в гащите”. Господин кмете, засрамете се…..! Вече не остана в общината един свестен служител, който може сценарий да ви напише или реч по специфичен повод. Пълен смях от некадърност и празноглавие. Три мандата вече все нова кадрова политика и нов финансов ред редите а накрая все излиза послушна некомпетентност и финансов безпорядък.

  11. Тъй като кмета на общината от вчера е в служебна командировка в чужбина , не е редно точно аз да говоря ‘ зад гърба му” и тук да коментирам този негов отговор от брифинга, но си запазвам правото да направя коментар на този негов отговор , чак когато кмета се завърне от чужбина в Ловеч.

  12. Не е ли време Минчо да помисли за смяна на екипа си. Вместо да се чуди кой му е виновен, па да вземе да се огледа малко. Бива некъдърност, то може, то бива ..
    Г-н Иванов, не го оставяйте да диша този кмет. Да си взима парцалките и да си ходи

  13. От отговора на г-н Казанджиев оставам с впечатление, че не той, а някой друг е кмет на Община Ловеч. Не ме интересува какво става в другите общини, а какво се случва на територията на нашата община. Увъртанията и оправданията че, видите ли, някой друг правел същото са за питомците в детските градини. От него очакваме да се грижи добре за нас и нашия град, да бъде справедлив, безпристрастен и принципен. Това предполага да намери начин и да внедри отдавна установените по белите страни методи за определяне на количествата отпадък, иначе оставаме с впечатлението, че работните му посещения по европейските градове са единствено с цел екскурзия. Едва ли, живеейки в центъра на града, генерирам и и ихвърлям пет-десет пъти повече битови отпадъци от живеещия в Гозница или Баховица.

Comments are closed.