veskisevrshta1311141Павлин Иванов

Най-вероятно не сте чували и усетили ефекта от един европроект на Община Ловеч, които има за цел да създаде модерен туристически продукт и да привлече по-голям интерес на към нашия регион. Точното наименование е „Устойчиво развитие на туризма чрез ефективен маркетинг и реклама на разнообразни и атрактивни туристически продукти и услуги” и се осъществи съвместно с общините Троян, Летница и Априлци.

Поводът за днешния ми коментар е решението на Общински съвет Ловеч, което беше прието на последното му заседание. Бяха дадени близо 40 000 лева за осигуряване и доказване на устойчивост на извършените дейности по проекта!

Стойността на проекта беше 445 950 лв (433 950 лв безвъзмездна финансова помощ и 12 000 лв собствен финансов принос), което е сериозна цифра, а сега от бюджета, от нашите пари, бяха дадени още 40 000 лева.

24 000 лева от отпуснатите пари ще отидат, забележете, за АНАЛИЗ!

Минчо Казанджиев много обича да раздава пари за проектиране, анализи, становища. Една сериозна част от тези документи обаче не виждат бял свят, но това е тема за следващ коментар.

На заключителната пресконференция по този спорен като ефективност проект, попитах представителите на всички участници в него – къде, точно в този момент, могат да се намерят рекламните материали, създадени за туристи по проекта.

Настъпи суматоха. Ръководителите на проекта, кмета Казанджиев, представителите на общините участници трескаво започнаха да се гледат с надежда, някой да знае отговора на този прост въпрос.

Единствено, младо момиче от община Летница съобщи, че техните рекламни материали се намират в информационния туристически център на общината. За Ловеч с половин уста беше отговорено, че рекламни материали има в сградата на Община Ловеч!

Много странно е да похарчиш 450 000 лева и да не знаеш за какво са използвани и какъв ефект вече има от това. Стана ясно, че е създаден някакъв сайт, който се намира някъде и вече има, забележете, десетки посещения!

Важно е да уточня, че сайт всъщност няма!

Има някакво приложение в сайта на община Ловеч, което трудно може да бъде намерено. Дори секретарката на кмета Казанджиев се затрудни в желанието си да ми го покаже, след брифинга на Казанждиев и зададените ми от мен въпроси по проекта.

Ръководителят на проекта ми обясни, че имало голям интерес към CD-та създадени по него. Чудесно, но лично аз не си представям как точно, например едно софийско семейство, искащо да посети по някаква причина нашите забележителности ще предположи, че някъде си има някакви дискове. Ще дойде до Община Ловеч специално, ще попита от къде може да си вземе диск, евентуално ще намери някъде по стаите такъв, ще се върне в София, ще го разгледа и чак след това ще дойде цялото семейство в Ловеч!!!

Меко казано безумно!

Но мисълта ми беше за харченето на общински пари. Както вече ви информирах подробно, в същото заседание, кмета поиска 250 000 лева да се дадат на „ВиК“ Ловеч, защото нямало пари да довърши ремонта в „Червен бряг“, при условие, че водното дружество има несъбрани близо 3 000 000 (милиона) лева!

Излиза, че пари за ремонти на улици няма, за ремонт на Спортната зала няма, за ремонт на салона по физическо за училището в Гозница няма, за поне малко благоустрояване на селата няма, но пари за анализи и за подпомагане на търговски дружества ИМА и то много.

Дори проблема не е в самото даването на парите. Проблема е в отговора на най-логичният въпрос – ЗАЩО!

 

Лично аз нямам логичен отговор на въпроса ЗАЩО се дават 40 000 лева за осигуряване и доказване на устойчивост на извършените дейности по проекта!

Ако проекта не струва, което ще се види скоро, няма как да бъде доказано обратното. Излъгах! Има начин!

Анализът за 24 000 лева ще докаже, че проекта е супер як и ако не виждате тълпи туристи като следствие от неговото изпълнение, трябва да си смените незабавно очния лекар!

13 коментара

  1. Услуги има различни.За едни поръчалите за себе си плащат със свои пари.За други,поръчалите пак за себе си,плащат с обществени пари.Иди че разбери”кой кум,кой сват,кой на булката брат?!”.

  2. Кой Тихолов – големия пръдлив гибон или малкото пръдливо гибонче? Какъв началник на съвета? Сериозно ли е? Кажете какви са услугите, които извършват тези хора? Някой знае ли?

  3. Каква ли услуга е извършил на кмета по-бившия вече окръжен прокуратор., понастоящем пенсионер, та го назначи като главен юрисконсулт на Общината?! Сигурно защото младите и кадърни хора от Ловеч вече не живеят тук, та си сложихме пенсионер с нулеви правни познания в която и да е област на правото. Специалиста на тема лов в момента е призван от кмета ни да защитава интересите на общината, т.е. да лови в една напълно неизвестна за него джунгла.

    1. каквито услуги извършва Тихолов, назначен от кмета за началник на съвета

  4. Явно баат Минчо има много другари, които са му правили другарски услуги та сега трябва да им връща.

  5. Нашата съдба на кротки обитатели на общината е в абсолютно сигурни ръце. Всички възможни наши общински ръководители и съветници действат в името на всеобщия просперитет на народа с цялата си умствена наличност, непоклатим морал и най-вече с тотална независимост и свободна воля. На фона на тежкото икономическо положение в цялата Република, нашата община стои напълно стабилно и сме готови за посрещане на всякакви глобални финансови кризи и катаклизми, но най-вече нямаме никакви поводи за притеснение от финансово естество. Ако някои от вас, случайно са решили да се тревожат например за прекомерната политическа зависимост на ръководството на общината от БСП, вместо да се разходят на слънчице с някоя симпатична другарка, сме длъжни да ги успокоим, защото нашето общинско ръководство много отдавна се погрижи за тези неща и е абсолютно независимо. Това обаче, че градоначалника ни осигури независимост не означава, че не трябва да сме бдителни и да си отваряме очите на четири за попълзновенията на столетницата и вредното й политическо влияние. Суверенитета ни е осигурен от всякъде и няма как да не се съгласите, че това е така.

  6. Безумията в общината продължават!!! Остава им по-малко от година и се краде с всички сили, видно е! Явно се дават пари на всички по-линията, щом никой от контролните институции не търси отговорност за безчинствата! Корупцията е навсякъде!!!

    1. Да не би да твърдиш,че се ръсят пари и по веригите на МВР и на Прокуратурата,та те не вземат съответните мерки.Или без да си наясно със ситуацията ,просто така си жилиш на посоки?!

    2. Ей Скарабей,не мислиш ли,че ако Скорпи твърди и това,за което питаш,фактически косвено засяга и АДМИНА на сайта?

    3. Горски, искаш да кажеш, че админа може да говори за всеки, каквото си поиска, но да говориш срещу админа не може. Че то няма никаква логика в думите ти. И на какво основание админа да може да пише срещу хората и никой да не може да пише срещу него.

    4. Георгиев,вметката беше към СКОРПИ и самия АДМИН,защото ,ако твърдят корупция(както и е в статията и коментара на Скорпи),то прокуратурата е на по-малко от ръка разстояние до АДМИНА.

    5. Е как да го направи, като се позовава само на някакви измислени слухове и на платените статии на Корнелия?
      Как да подаде сигнал към прокуратурата, като ще злепостави човека, седящ на по-малко от ръка разстояние от него?
      В случая важното е да се оплюва управлението на града ни. Да си видял някога да е писал срещу когото и да е било от герб? Не, няма и да напише, защото ще му спре кранчето. Админа не е обективен журналист, а политически.

Comments are closed.