Почетната награда „Нено Щрегарски“ от фолклорната изява  “Хоро под Стратеш” в Ловеч, носеща името на основателя на читалище НЧ “Зорница-2010 г.“, тази година бе връчена на клуб „Северняците“  от Плевен с ръководител Джейлян Демирев. Това стана днес (24.06.2017 г.) на финала на празника, който се проведе на пл. „Тодор Кирков“.

Поздравителен адрес от името на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова прочете заместник-кметът Даниел Колев. В него се казва:

„Тази хубава традиция е причина в нашия град да се събират толкова много енергия и емоции, които привличат и публиката. Можем уверено да твърдим, че народните танци в Ловеч не престават да се извиват под Стратеш, а вашето хоро е най-голямото. И всеки, който се е хванал на това хоро, е приобщен трайно към народната музика и танца, а това значи и към България.“

Над 300 танцьори от 14 клуба от десет селища участваха във фолклорния празник, който започна  с дефиле през централната част на Ловеч.  Шоуто се организира за шеста година от читалище “Зорница-2010 г. Нено Щрегарски“, с подкрепата на Община Ловеч.

Градът -домакин се представи с три клуба – „Ловеч“, „Фолклорци“ и „Хорце“. Имаше групи още от Айтос (за първи път), Бургас, Благоевград, Плевен, Угърчин, Ямбол, Монтана,  селата Шипково и Драгомирово. Осезаемо липсваха обаче миналогодишните победители от „Еремия“ (София) с техните над 200 танцьори.

Близо три  часа продължи празникът, като всеки клуб  представи по две хора. На финала председателят на читалището-организатор Нели Читинова и секретарят Маргарита Дончева благодариха на участниците. В общото хора се включиха всички групи и  танцьорите изпълниха площада, включиха се и зрителите.

Проявата няма конкурсен характер, всеки участник получава грамота от организаторите. Водещ на програмата бе Юлия Близнакова.