klisarova1605141Иво Райнов

58 442 души ще се явят на матура по български и избран учебен предмет.  Поне 5% от тях няма да си вземат матурите и на есенната поправка. Минимум 10% от успелите ще заминат да учат в престижни университети зад граница. Други  5% въобще няма да кандидатстват във висши училища.

Около 45 000 зрелостници  ще станат кандидат студенти. После всички до един ще бъдат студенти, защото държавата им е отпуснала 73 000 места в университетите. Почти  98% ще завършат висше образование, защото  държавата плаща издръжса, а университетите трябва да хранят знайни и незнайни преподаватели във все по-измислени специалности. Докато завършат  качеството на образованието в университетите ще падне с още поне 1/5, а родните висщи училища ще изпаднат с още някоя стотица надолу в в световните академични класации. Поне половината от приетите ще завършат университетите като слаби специалисти и и ще създават икономически и административни проблеми пред развитието на страната.

Резултатите на зрелостните изпити ще бъдат по-ниски от предните години, защото абитуриентите знаят, че щедрият прием на държавата им гарантира студентски купони, дори с матуритетна тройка. Повечето тройки ще бъдат постигнати с преписване  или заради минималните изисквания, тъй като държавата трябва да осмисли щедрия си прием. Мотивацията на учинеците ще продължи да спада обратно пропорционално на растящия академичен прием. Качеството на образованието ще се приближава до третия свят, а реформите ще се отдалечават от модерна  Европа.

Клисарова ще продължава да саботира реформите, да говори популистки нелепости  и да срива качеството на образованието.  Защото подписът под  тези 73 000 студентски места е камък по качеството както на висшето, така и  на средното образование. Нищо ново, поредният политически зависим фигурант се упражнява  в празнословие,  докато крие страха си или липсата на компетентност за  истински реформи.

1 коментар

  1. Това трябваше да го сложа тук, но съм отворил грешна съседна публикация:
    „Ако държавното училище е ресторант, а учителите са готвачи – това е ресторант без кухня, в който готвачите работят като сервитьори, от които се очаква с творческия ентусиазъм на Джейми Оливър да мотивират клиентите си, докарани насила, да изядат претопления буламач, сготвен в една централна кухня.“
    Източник: Паяжината

Comments are closed.