voda409131Установени са средно по две неравноправни клаузи

 Комисията за защита на потребителите (КЗП) провери 49 ВиК дружества, които предоставят услуги на физически лица, като установи средно по две неравноправни клаузи в общите условия на всяко от тях.

От постъпващите в КЗП 1000-1200 жалби на месец около 10-12% касаят електроразпределителни предприятия, топлофикации и ВиК дружества. Жалбите срещу ВиК операторите са най-малък дял сред тези за обществените услуги, но въпреки това КЗП извърши обстоен анализ на Общите условия на всички дружества предоставящи такива услуги в страната.

Едната от двете най-често срещани неравноправни клаузи предвижда при подмяна или при неизправен водомер дружеството по свое усмотрение да начисли определени количества вода, което противоречи на принципите на Наредба №4 от 14.09.2004г. на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В нея се посочва, че когато има такъв период, в който не може да се установи точно консумираното количество вода, се вземат предвид подобни отчетни периоди, при които коректно е отчетена консумацията за предходна година.

Втората най-често срещана неравноправна клауза в Общите условия на ВиК операторите задължава потребителите да заплащат суми в определения срок, независимо от подадени възражения срещу тях и без дружествата да извършват проверка преди това относно основателността на постъпилите възражения. Това от своя страна създава предпоставка потребителят да е длъжен да заплати сметки, които може реално да не дължи и да липсва правно основание за начисляването им. Самите Общи условия допускат като възможност грешното отчитане на сметките (предвид наличието на текстове за корекции на сметки). Затова е необходимо да бъде дадена възможност на потребителя, в случай че не е съгласен с начислените суми, да ги оспори и едва след като дружеството извърши съответните проверки, да бъде задължаван да заплати вече окончателно определената сума.

КЗП е изпратила препоръки до всички ВиК дружества за отстраняване на констатираните неравноправни клаузи. По-голямата част от операторите са се съобразили с тях и те вече не фигурират в Общите им условия. Срещу 13 дружества, които не са коригирали неравноправните клаузи съгласно препоръките на КЗП, са заведени колективни искове в съда за прогласяването на клаузите за нищожни. Три иска са приключили с решение в полза на КЗП, а в четири случая в хода на производството на колективните искове ВиК дружествата са поискали спогодба. Шест производства все още не са приключили. Това съобщи днес председателят на КЗП Димитър Маргаритов в предаването „Добро утро, България” по ТВ7.

Маргаритов допълни, че предстои създаване на секторни помирителни комисии, които ще способстват разрешаването на потребителски спорове в пет направления, като едното от тях е водоснабдителни и канализационни услуги. Другите четири сектора, в които ще има специализирани помирителни комисии, са енергетика, електронна търговия и съобщения, транспорт. Тези помирителни комисии ще дадат възможност на потребителите да получат разрешение на техни проблеми без намесата на съда и значително по-бързо. Комисиите трябва ще трябва да излязат с помирително предложение в срок от 90 дни.