laji3008151Павлин Иванов

Ако ме упрекнете, че лъжа още в заглавието, няма как да не се съглася. Тъй като познавам нормативната уредба, знам, че нито колеж, нито университет има как да се случат в Ловеч. За съжаление!

Новините са хубаво нещо. Те трябва да предоставят факти, актуална, достоверна и изчерпателна информация на читателите. Доста често обаче, новините не са новини, а пропаганда и евтини ПиАр внушения.

Както се сещате, последната новина на Община Ловеч и невероятната ПиАр мисъл, която е в основата на коментара ми, е за внушаващото реалност заглавие: „Консултативният съвет за икономическо развитие даде съгласие в Ловеч да се разкрие професионален индустриален колеж‘.

Още от заглавието се убеждаваме, че единствената пречка, досега да няма професионален индустриален колеж в Ловеч е бил … Консултативният съвет за икономическо развитие!

Но вече имаме зелената светлина на този съвет и кандидат-колежаните вече търсят връзки за да се запишат в „Дочо Пенков“!

Че цялата информация на Община Ловеч е манипулативна, пропагандна и нелогична, не мисля, че има нужда да ви убеждавам. Първо, колеж няма как да има и това е ясно на всеки, дори символично запознат с терминологията в сферата на образованието.

Второ, имаме Механотехникум, който изпълнява от десетки години точно тази функция – да обучава ученици за индустрията в различни специалности, заявени от ловешкия бизнес.

Трето, цялото упражнение преди всеки местни избори, с намерението за създаването на университет, филиал, колеж или нещо подобно в Ловеч е доста изтъркано и омръзнало на всички ни. Този локум е същият както и построяването на язовир „Черни Осъм“.

С цялото ми уважение към местните индустриалци, които въпреки всички пречки и трудности създават работни места и продължават да работят в ловешко, не разбирам как може да се вързват на Минчовските опашати лъжи и да залагат имената си в стремежа на настоящия кмет за четвърти разрушителен мандат?

Консултативният съвет за икономическо развитие нямам спомен да е направил нещо полезно, извън собствените си лични интереси за град Ловеч!

Нямам данни, членовете на този съвет да са довели сериозна или дори несериозна фирма, която да помогне за развитието на Ловеч!

Този консултативен съвет се обяви за продажбата на Стоматологията и одобри цената от „цели“ 700 000 лв. за имот на пъпа на областен център, с огромна площ и превъзходна инфраструктура!

Всички становища на КСИР досега странно съвпадат с всеки кметски напън да се угоди на някой си местен феодал! По-скоро този съвет служи единствено за легитимация на кмета, отколкото за каквото и да е развитие на град Ловеч.

В Троян например, само през последната година, тихо, кротко и без много шум, има разкрити десетина нови фабрики. Някои са разширения на съществуващи фирми, други са реално нови за нашите съседи. Интересното е, че в Троян се строи „на зелено“, на гола поляна.

Не е случайно, че безработицата в Троян е винаги много по-ниска от тази в Ловеч. Не е случайно и че много ловчалии работят в Троян, Севлиево, Плевен и пътуват всеки ден до места, в които намират много по-доходоносна работа, отговарящата на техните знания, умения и капацитет.

Защо в Ловеч няма добра работа, защо млади и стари бягат от тук, защо никой от години не иска да инвестира в нашия „най-зелен“, „най-реформаторски“, най-най град, Консултативният съвет за икономическо развитие от години мълчи!

Не вярвам професионалисти в своите области като г-н Томчев, шеф на „Технокороза“, да са толкова елементарно наивни или откровено глупави,за да бъдат използвани по толкова смешен и наивен начин в предизборните локумки на Минчо.

Но, може пък и да съм ги надценявал досега .. Знае ли човек, кое е истина и кое не?

 

Само припомням, че след едни други избори, бяха платени десетки хиляди левове на лобист, за да има в Ловеч филиал на някакъв университет. Сигурно зрението ми е повредено, но ни пари, ни университет съм видял от цялото упражнение.

Но кой съм аз, че да виждам и разбирам блестящите начинания на Казанджиев?

7 коментара

  1. БЪЛГАРИЯ – Нацията обяви, че е смущаващо умът на Стивън Хоукинг да бъде ангажиран с природата на черните дупки, след като хората нямат какво да ядат и влагат последните си левчета за лотария с надеждата да си оправят живота.
    “Стивън Хоукинг като толко знае, да измисли как нашият славен и мъдър народ да заживее по-добре” – реагира нацията, след като разбра за това как може би най-великият жив ум на човечеството се занимава с паралелни вселени и квантови небивалици.
    Според хората не било признак на добър вкус да се мисли за далечни и дори абстрактни неща, когато самите хора по принцип не могат да си платят парното, ако изобщо имат.
    “Тоя професор да си седне на г*за и да помисли за народа” – заявиха хора, седнали си на г*за, чакащи някой да помисли за тях.
    Стивън Хокинг си взе бележка и обеща да измисли формула за честно определяне на сметките за електроенергия.

    http://www.nenovinite.com/ne/neuka/7457/

  2. Томчо Томчев не знае какво е уважение към труда на работниците си и достойно заплащане и затова никой не иска да чуе за него и в Ловеч и в Левски и Плевен. И когато казва “доведете ми еййй онова човече” имайки предвид работниците се, нека му е ясно, че това са хора, а не животни и че това е фабрика, не каторга. Че скоро от Виетнам ще почне да търси кой да му работи!
    И понеже специално го посетиха от “Икеа”, то нека се поучи от другия работодател от региона “Калинел” на условия на труд и заплащане и тогава да прави бизнес с чужденците, а не да избива печалби на гърба на все по-малко намиращите се кой да работи за него…

  3. Не се подигравайте. Томчо Томчев се е видял в чудо да намери работна ръка. Че е клисав и тежък характер е едно на ръка, не всеки може да го изтърпи. Но това е най-големият работодател в региона, вероятно точно този негов характер му е помогнал да успее. Не е нормално при нивото на безработица в Ловешко да е принуден да търси квалифицирани работници в Южна България.

    Не е за подигравка и фактът, че ученици, които с нивото си на знания преди две-три десетилетия щяха да са достойни единствено за “Дочо Пенков”, сега се кичат с емблемата на ГЧЕ.

    П.П.: Авторът на горните два абзаца е с трудов стаж от близо 4 години в “Технокороза” АД, като служебните отношения с фирмата и нейния управител продължават и през следващите години, включително до настоящия момент.

  4. На миналите избори кмет Минчо се хвалеше редовно с две неща- с разкритите над 250 работни места в хранителните вериги “Пени”, “Билла” и Пикадили и в очакваните над 1800 места в завода на “Литекс”. От 250-те места са останали 40 само в “Пени” и “Билла”, а над 1800-те места в завода на “Литекс” са я има, я няма 180. С две думи големите хвалби на Минчо днес се изразяват в 10% от реалните измерения. Убеден съм, че и на тези избори ще се хвали точно с тези инвестици.. но в 100% обем!

  5. Помните ли повтаряната до досада рекламна лъжа за 2000 работни места в автомобилния завод на “Литекс” , с която Казанджиев се вихреше преди изборите 2011-та година. Преди да ви разкаже за колежа попитайте какво се случи с тези работни места.

Comments are closed.