soulevski2701141Постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата задължи председателя на общинския съвет да покани на заседанието на 18 декември директорката на ОУ „Васил Левски“, на което тя да предостави информация по случая с хранителното заболяване на учениците от началото на месеца. Решение за това бе взето на заседанието на комисията тази седмица.

Подробни данни за ситуацията и предприетите мерки дава Регионалната здравна инспекция в отговор на поискана от кмета на общината информация.

В нощта на 2 срещу 3 декември в детското отделение на МБАЛ – Ловеч, са хоспитализирани две деца от ОУ „Васил Левски“ с анамнестични данни за бактериална хранителна инфекция – неуточнена. Лекарска помощ при джипитата си са потърсили още четири деца от същия клас с подобна клиника, поставена им е диагноза вирусна инфекция и поради по-леко изразени симптоми са оставени за домашно лечение. Децата са обядвали на 2 декември храна, приготвена в училищния стол. В нощта на 3 срещу 4 декември са приети за лечение в инфекциозното отделение още три деца със сходна клиника – на възраст 7 и 10 години.

Веднага започват работа екипите на Регионалната здравна инспекция и на Областната дирекция по безопасност на храните. Направени са изследвания на болните в инфекциозното отделение, изследвания за носителство на персонала в стола, на храни, хранителни продукти и повърхности в кухненския блок, идентифицирани са всички, консумирали храна в стола и проявили оплаквания.

По данни на класните ръководители отсъстващите деца от училище на 3 декември са били девет, на 4-и – 21, и на 5-и – 32, но не всички са потърсили лекарска помощ от личните си лекари. Установено е още, че от приготвяната в стола храна се доставя и за друго училище в града, откъдето няма хоспитализирани или със сходна клиника, потърсили личните си лекари. Клиника е налице и при деца, непосещаващи училищния стол, като същевременно голяма част от децата, консумирали храна в стола, са клинично здрави.