По този повод 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика, службата по наркотиците и престъпността към ООН (UNODC) стартира кампания.

В тази връзка на 26 юни ОСВН и ПИЦ проведе мероприятие в ПЕГ“ Екзарх Йосиф Първи“ гр.Ловеч с мото „Заедно срещу дрогата“.

Също така присъстваха и ученици от ППМГ гр.Ловеч и ПГВМ „Проф.Д.Димов“ гр.Ловеч. В програмата бяха включени сгъване на оригами, раздаване на превантивно-информационни материали, тениски, ученици от всички класове в училището пуснаха балони със символични послание /на фона на песента „Спасение“/. С участниците в мероприятието се направи дискусия за разпространението, търсенето, употребата и злоупотребата с наркотични вещества в Ловеч. Бяха връчени сертификати на учениците преминали обучение „Връстници обучават връстници“. Присъстващите бяха запознати с резултатите от проведената анкета в периода 10 февруари-30 април 2017г. То е поредното от периодично провежданите изследвания сред младите хора в нашия град. Акцент беше направен върху следните тенденции:

  • всеки пети ученик е опитвал наркотични вещества;
  • най-масово употребяваният наркотик е марихуаната;
  • ръст в употребата на амфетамин и метамамфетамин;
  • смятането на марихуана за полезна и безвредна;

Учениците отправиха своя апел към институциите, които имат отношение към контрола върху разпространението на наркотиците:

Уважаеми дами и господа! Ние искаме да живеем в свят без наркотици! Спасете ни от тях! Не позволявайте младостта на България да загине от ръцете на хора, за които човешкият живот е средство за печелене на пари! Спрете доставката на наркотици !Изпратете наркодилърите там, където им е мястото!

Усилията на Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч са насочени към преодоляване на апатията на обществото спрямо проблема със злоупотреба с наркотични вещества. Налице е поддържане на добро сътрудничество с всички учебни заведения, както и сравнително добра координация между всички общински структури при предприемане на действие в борбата с наркотиците и наркоманиите.