dupki1603141Иво Райнов

Замисляли  ли сте се по колко различни причини и начина могат да крадат от джоба ви. Могат да ви крадат от корист, но могат да ви крадат и безхаберие. Могат да ви крадат от немарливост, но могат да ви крадат и от некадърност.Всъщност  едва ли има значение, когато вашите пари събрани  от  данъци не разрешават комунални проблеми, а изтичат в нечии джобове или например в дупките по асфалта. Точно такъв случай ще разкажа и покажа в тази статия.

След  доста увещания  кметът пое с миналогодишния бюджет ангажимента  да асфалтира паркинга зад комплекс „Космос“. В късната есен благоустройствената група стигна и до обещания паркинг. В процеса на работа стана ясно, че преасфалтиране не  се предвижда, а отбиването на номера се състоя в закърпване на някоя дупка тук-там. duoki1603142Денят бе мрачен, асфалтът влажен, но работниците бяха ентусиазиране. Поизметоха локвите в дупките и смело положиха асфалт.  Дори се заеха с ямите по улица „Стефеан Караджа“, където бе въпрос на време да изчезне някой малогабаритен автомобил.

Минаха само три месеца и от асфалтните дейности останаха само спомени. Дали защото ремонтът бе осъществен в дъждовно време или заради пестеливо отношение към материала, но днес на много от местата преживели ремонта се усмихват същите…дупки, че и по-големи. Съвсем близо до моя блок е кратерът, за чието утихване толкова се радвах в края на миналата година. Тъжно е да видя, че сега е отворил  още по-голямо и изгладняло гърло, сякаш решен да се реваншира за пропуснатото поглъщане на малогабаритен  автомобил.

dupki1603143Случаят не е частен, той е общоградски. В края на зимата на десетки улици са се отворили прясно ремонтирани дупки. При тази картинка всички оплаквания на кмета за липса на пари са повече от несериозни. Защото и малкото, които отделяме за ремонт на улиците буквално изтичат във въпросните дупки.  Най-мекото определение за ситуацията е разхищение, най-тежкото е кражба на комунални пари. Защото под извършената работа стоят доста подписи – на лицата поставили заданието,  на отговорниците за техническото изпълнение, на общинските служители инспектирали  качеството. Щом след наливане на пари улиците изглеждат по познатия начин значи  мнозина са се отнесли безотговорно към задълженията си.

Не мисля, че е необходимо да обяснявам, че от тази небрежност или злонамереност губят само гражданите. Хем плащат благоустройствените упражнения на кмета, хем си трошат колите по същите разбити улици.  И разбира се пълнят следващия бюджет, от който ще продължават да изтичат пари. В кои джобове и в уличните дупки няма  никакво значение.

3 коментара

  1. Кърпенето на улиците есента в жк”Младост” има сходен резултат. Дори още 2 седмици след като положиха асфалт в дупките, той вече се беше изронил в краищата, сещате се сега в какво състояние са… Добре, че нямаше много сняг тази зима, че тогава улици нямаше да са останали…

  2. Тук беше съобщена радостната новина, че са разлепени съобщения за преасфалтирането на въпросния паркинг.Резултата от свършенето се видя още на другия ден. За съжаление това не е единичен случай, по подобен начин се харчат голяма част от парите на данъкоплатците. Всеки от нас е свидетел на такива “ремонти”, на които основната цел е разпределението на наличните пари.Възлага се работата на съответните фирми, никой не контролира какво и как се върши и накрая смело се подписват фактурите, в които освен всичко друго са надписани и количествата на некачествено извършените работи. Бездушие и престъпна небрежност- така могат да се характеризират действията на кмета и администрацията около него!

Comments are closed.