Kmet-na-obshtina2410151Как се гласува с бюлетината/бюлетините

—Избирателят влиза в изборното помещение. Легитимира се с документ за самоличност – лична карта или паспорт и с удостоверение за пребиваване – за гражданите на други държави-членки на ЕС. Член на СИК сверява данните му в избирателния списък.

—Избирателят, гражданин на друга държава-членка на ЕС се допуска до гласуване след вписване в избирателния списък на личния му номер, номера на личната му карта или паспорт, номера на удостоверението за пребиваване и датата на регистрацията, посочена в него.

—Член на СИК откъсва пред избирателя за всеки вид избор по една бюлетина от съответния кочан и поставя един печат на гърба на всяка от тях. Сгъва бюлетината по указания от ЦИК начин и я подава на избирателя.

—Избирателят взема бюлетините и влиза в кабината за гласуване

 

Бюлетина за избиране на кмет

Избирателят отбелязва своя вот само с химикал, пишещ със син цвят и само със знак

Х или V

—Вотът се отбелязва в квадратчето с номера на избрания кандидат.

 

Obshtinskisavetnici2410151Бюлетина за избиране на общински съветници

Избирателят отбелязва своя вот само с химикал, пишещ със син цвят и само със знак

Х или V

—Вотът се отбелязва в квадратчето с номера на избраната кандидатска листа

 

Как се гласува с бюлетината/бюлетините

—Важно! Избирателят отбелязва своя вот само с химикал, пишещ със син цвят и само със знак

 

Х или V

—След като първо е отбелязал своя вот в квадратчето (за избраната партия или коалиция), избирателят може, ако желае да постави в кръгчето с номера, с който е регистриран избрания от него кандидат от съответната листа, знак „Х” или „V”, който показва неговото предпочитание (преференция) за съответния кандидат.

След като е гласувал, избирателят сгъва бюлетината/ите по начин, който не разкрива тайната на вота, но позволяващ да се вижда номера на всяка бюлетина в долния десен ъгъл.

—Излиза от кабината и подава сгънатата/ите бюлетина/и на член на СИК, който сверява номера на всяка бюлетина в долния десен ъгъл с номер върху кочана, от който е откъсната.

—При съвпадение на номерата, член на СИК откъсва по перфорацията отрязъка с номера в долния десен ъгъл на бюлетината и го пуска в специална за целта непрозрачна кутия.

—Слага втори печат на гърба на всяка бюлетина и ги дава на избирателя.

—Избирателят ги пуска в избирателната кутия, подписва се в избирателния списък, взема документа си за самоличност и напуска изборното помещение.

 

ВАЖНО за преференцията

—- липсата на отбелязване на предпочитание/преференция (в кръгче) не прави гласа недействителен;

—- при неотбелязване на предпочитание/преферeнция, такова се зачита за водача на съответната кандидатска листа, според чл.437, ал.5 от ИК;

– —отбелязване на повече от 1 предпочитание/преференция (в повече от едно кръгче) не води до недействителност на гласа. В този случай се зачита предпочитание/преференция за водача на съответната кандидатска листа;

—- отбелязването на преференция, когато е гласувано за независим кандидат, не опорочава вота на избирателя;

– —отбелязване на предпочитание/ преференция за заличен кандидат (в кръгчето, съответстващо на неговия номер в листата) се зачита за водача на листата.

 

В случай на грешка

—Ако избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да получи втора бюлетина, но само веднъж. Сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис „сгрешена“, подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя и член на СИК. Описва се в протокола на СИК.

—Кои бюлетини не се пускат в избирателната кутия и не се броят:

  • сгрешена бюлетина
  • с показан вот
  • със заснет вот
  • бюлетина с несъответстващ номер с кочана с бюлетини

 

1 коментар

Comments are closed.