droga2205131Превантивно-информационният център към община Ловеч проведе обучение на 112 учители

112 учители от община Ловеч бяха запознати с проблема с наркотиците сред учениците. Обучението на тема „Превенция на употребата на психоактивни вещества от деца и млади хора“ бе организирано от Превантивно-информационния център към община Ловеч и се проведе на 16 и 17 май. То е резултат от проучването на Центъра през март т. г. за употребата на алкохол, тютюневи изделия и наркотични вещества. Тогава стана ясно, че 32 % от учениците в 10 и 11 клас в Ловеч са редовни пушачи, 56 % употребяват твърд алкохол, като по-голямата част пият всеки ден. Данните от проучването показаха още, че сред учениците се употребяват масово метамфемини, т. н. пико, и в не по-малка степен марихуана – 70 % от учениците са опитвали наркотици, 40 % употребяват редовно.

Целта на обучението бе превенция на употребата на наркотиците и разпознаване на учениците, вземащи дрога. То се проведе на два етапа – теоретична част, включваща всичко за матамфетамина ПИКО и марихуаната, и презентация на филма „Матемфетаминът – най-опасният наркотик на света“. И на двата етапа информацията бе поднесена интерактивно, с конкретни примери и факти и последваща дискусия. Обучители бяха Нели Патаринска от Превантивно-информационния център и психологът Сергей Цандев, а интересът към темата бе огромен, включиха се и педагогически съветници от ловешките училища и медицински специалисти.

От Центъра се обърнаха с апел към учителите да отделят време на родителските срещи и да споделят наученото с родителите. Оказва се, че учениците всъщност са доста по-добре запознати от своите майки и татковци на темата дрога и използват това, за да се прикриват.

Темата на обучението за превенция употребата на наркотици е разработена на базата на данните на Европол за 2012 г. и доклада на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании за миналата година.