kasbelejka902151Радосвета Коева НАП

От офиса на НАП в гр.Ловеч призовават “Изисквайте касова бележка, при покупка, за която плащате в брой, с дебитна или кредитна карта!“. По този начин Вие оказвате граждански контрол върху търговците да отчетат всичките си приходи и да платят дължимите данъци и осигуровки. Всеки, който изисква своята касова бележка, активно участва в борбата срещу сивата икономика.Освен това касовата бележка доказва покупката и гарантира правото на рекламация и гаранция.

По какво да познаем, че касовата бележка е истинска?
За да сте сигурни, че касовата Ви бележка е истинска, трябва да се уверите, че тя съдържа:

  1. Наименование и адрес на търговеца;
  2. Наименование и адрес на търговския обект;
  3. Пореден номер на касовата бележка;
  4. Единен идентификационен код/ЕИК/ или БУЛСТАТ на търговеца;
  5. ДДС номер, ако търговецът е регистриран по ЗДДС;
  6. Име или номер на касиера;
  7. Наименование, код на данъчна група, количество и стойност по видове закупени стоки или услуги;
  8. Сума за плащане;
  9. Надпис „ФИСКАЛЕН БОН“ или „СИСТЕМЕН БОН“
  10. Дата и час на извършената покупка;
  11. Фискално лого, символите „BG“, вписани в контур на картата на България. Този знак гарантира, че касовият апарат е свързан дистанционно с НАП и обикновено се отпечатва в долния ляв ъгъл на касовата бележка. За касовите бележки, издавани от фискални устройства с буквено-цифрови печатащи устройства е допустимо логото да е без очертанията на картата на България.
  12. Индивидуален номер на фискално устройство и фискална памет

 

Колко вида клиентски касови бележки има, които Ви гарантират, че продажбата е регистрирана във фискалната памет на фискалното устройство и на сървърите на НАП?

  • Фискална касова бележка.

В повечето от случаите когато си купувате стока или услуга, Вие получавате фискална касова бележка /ФИСКАЛЕН БОН/. Тя се издава от фискално устройства.Фискални устройства са касовите апарати, фискалните принтери, електронните системи с фискална памет за продажба на течни горива и фискално устройство, вградено в автомат на самообслужване.При автоматите на самообслужване, фискалната касова бележка е в електронен вид и данните от нея се изписват на екран на автомата.

  • Системен бон.

Някои големи търговски вериги, хотели и др.отговарящи на определени условия, отчитат продажбите си чрез интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност.Касовите бележки, които се издават са с надпис “Системен бон“ Това не означава, че са фалшиви, стига да са налице другите задължителни реквизити.

Най-лесно може да се уверите в истинността на бележката , ако в края й има отпечатано фискално лого – картата на България и изписани символи BG в контурите й и надпис „ФИСКАЛЕН БОН“, или „СИСТЕМЕН БОН“.

Може да сте сигурни, че с бележки без фискално лого и съответния надпис „ФИСКАЛЕН БОН“, или „СИСТЕМЕН БОН“ не са отчетени извършените от Вас покупки във фискалната памет на фискалното устройство и търговеца няма да ги отчете като приход.

В заведенията за обществено хранене и развлечения / ресторанти, барове и др./ много често при всяка поръчка се издава бележка с надпис „СЛУЖЕБЕН БОН“..Това означава, че клиентската сметка още не е приключена и няма запис във фискалната памет на фискалното устройство.При извършване на плащането трябва да Ви издадат фискална касова бележка с   фискално лого и надпис „ФИСКАЛЕН БОН“, която да включва всички направени от Вас поръчки, за които вече са Ви издадени касови бележки с надпис „СЛУЖЕБЕН БОН“.