oiceg130613AОИЦ-Ловеч проведе среща с младежи от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“, които водени от своя преподавател Тони Христов, пожелаха да получат разнообразна и всеобхватна информация за възможностите за участие в европейски програми и инициативи.

Управителят на ОИЦ-Ловеч Нели Митева представи дейността и услугите на центъра, а експертите Росица Кривирадева и Циталия Грозева представиха своите основни функции и задължения. Управителят на центъра представи пред участниците рамката на Европейската политика на сближаване, Структурните и Кохезионния фондове и дейността им в България чрез съществуващите към момента седем оперативни програми. Акцент бе поставен върху възможностите за младежи по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013г, в това число схеми за заетост, управлявани от Агенцията по заетостта (АЗ): Ново начало, Подкрепа за заетост, Първа работа и др.; схеми в областта на неформалното образование на Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН): Да направим училището привлекателно, Ученически и студентски практики, проект „Успех“ и др. и програмите за социална интеграция на уязвими групи на Агенцията за социално подпомагане (АСП): социален асистент, домашен помощник, изграждане на защитени жилища и др.

oiceg130613BРосица Кривирадева, експерт „Комуникация, информация и логистика“ разказа на младежите за срещите, събитията и инициативите, организирани от ОИЦ-Ловеч, даде примери за проведени информационни събития с младежи и информира присъстващите за конкретни младежки възможности за участие: обучителния курс за млади предприемачи „Как да стартираме бизнес“ и конкурса за младежки видеоклип на тема „Европейското лице на моя роден град организирани от ОИЦ-Ловеч, както и предстоящата Младежка трудова борса, организирана от АЗ и ДБТ – Ловеч.

Участниците в срещата разгледаха и интерактивната маса (мулти-тъч), където имаха възможност да се запознаят с различни портали за младежи и младежки организации и да прочетат интересни новини за младежки стажове, конкурси и инициативи. Срещата премина в непринудена и приятелска атмосфера, а младите хора споделиха, че са научили доста полезни неща и с удоволствие ще посетят  Центъра отново.