podlezi1311133Павлин Иванов

Няма как човек да не одобри желанието за промяна и повишаване качеството на живот. Обикновено това в България идва чрез средствата на европейските данъкоплатци, сред които сме и ние. Един такъв проект в Ловеч беше „големият проект“, чрез който нов облик придобиха бул. „България“, алея „Баш бунар“, подлезите.

Да, подлезите бях а ремонтирани! И това е много хубаво като идея, защото приветливите, чисти, добре осветени подлези, осигуряват безопасност. Но дали тази безопасност е за всички? Дали хората с увреждания влизат в числото „всички“?

Отговорът е НЕ! Ще се постарая да обясня защо.

podlezi1311135Подлезите в Ловеч, ремонтирани по проекта, са изградени с идеята да бъдат полезни и на хората с увреждания. Купени и монтирани са скъпи рампи, чрез които всеки човек с инвалидна количка да има осигурената възможност безопасно да премине под булеварда и да използва в пълна степен изградено с евро средства.

Много хубаво като идея, но както всяко хубаво начинание и това е меко казано, „омазано“ от ловешката управа.

На снимката виждате входа към подлеза. Представете си, че сте с инвалидна количка и трябва да преминете през подлеза. Насочвате се спокойно и уверено към рампата, натискате бутончето за да извикате асансьора и … не се случва нищо!

Ааа, виждате, че има ключалка, която трябва вероятно да отключи захранвате. Да, но се оказва, че нямате ключ. Огледате се, няма никой ..

За незапознатите, долу, в самият подлез има табло за ел. захранване с неясна функция, podlezi1311139и в един от подлезите хартийка с обяснения какво трябва да направите за да задвижите платформата. А, забравих, вие сте в инвалидна количка и няма как да слезете в подлеза за да се информирате. Но това, си е ваш проблем. Никой не ви е карал да сте в количка, да бяхте като хората, за да използвате стъпалата като всички.

Срам ме е, че последното ми изречение е такова, но това са фактите.  За съжаление!

 

Нямам намерение да пиша ферман. Поставям въпрос:

Как хората с увреждания могат да ползват платформите и да преминат безопасно през подлезите, изградени с пари по европроект?

podlezi1311136Каква е ползата, че са похарчени адски много пари за съоръжения, който няма как да се ползват?

За кого са изградени платформите за хора с увреждания – за тях, да им бъдат в помощ или за пред Управляващият орган, който да верифицира плащането?

 

Преди месец публикувах анкета, кой има полза от европроектите в Ловеч. Отговорите на мнозинството читатели бяха – тези, които участват в тях!

Не мога да не се съглася с това мнение! За съжаление!

 

И отново идваме до най-важният въпрос в държавата:

КОЙ? Кой не си върши работата?