oblast1005131Как върви изпълнението на Областната стратегия за развитието на социалните услуги в област Ловеч става ясно от изготвения мониторинг, продукт на усилията  на Звеното за мониторинг и оценка (ЗМО), сформирано със заповед на Областен управител. Документът обобщава резултатите от проучването, мониторинга и оценката на потребностите от социални услуги в област Ловеч, за периода 2010-2012 г., в частност за някои услуги до началото на месец април 2013 г.

Избраните за наблюдение приоритетни направления за съдържанието на социалните услуги са 4 – превенция на деца и семейства в риск, деинституционализация на грижите за децата, социално включване на общности в неравностойно положение и уязвими групи, грижа за старите хора.

В направление Превенция за деца и семейства в риск са включени широк кръг от услуги в общността, насочени към превенция на рисковите фактори, развитие на приемната грижа, асоциално поведение и насилие, закрила и други.

След направената оценка става ясно, че на територията на област Ловеч функционират два Центъра за обществена подкрепа /ЦОП/ – в община Ловеч с капацитет 20 от планирани 40 места и тенденция да стана 60 през 2015 г., и община Тетевен с капацитет 80, но намалени на 60 места.

Не са изградени заложените в Стратегията центрове в общините Априлци,  Троян  и Ябланица. На територията на областта се предоставят 7 услуги в общността за превенция на деца и семейства в риск, държавно делегирана дейност. Услугите в домашна среда се предоставят главно чрез проектни дейности по Оперативни програми или друг вид външно финансиране. Не съществува изградено междуобщинско сътрудничество при предоставяне на социалните услуги. Липсва и изградена нагласа и политика за предоставянето на социалните услуги за изпълнение от външни доставчици, като изключение правят единствено  социалните услуги ДЦДВУ в Ловеч и ДЦДУ в с. Дълбок дол.

За периода на мониторинг има една закрита и две неразкрити услуги.

Социалната услуга „Приемна грижа” се предоставя към всички Дирекции „Социално подпомагане” в областта. Подадени са 39 заявления от кандидат приемни родители/семейства, утвърдени са 28, проведени са обучения и са настанени 13 деца. Към месец април 2013 г. в областта има утвърдени две доброволни приемни семейства, в които са настанени две деца, работят четири професионални приемни, в които има шест деца. Най-много те са в община Тетевен.

Проектът цели чрез разширяване на обхвата на приемната грижа, специализация на професионалните приемни родители и развитието на услуги, подкрепящи приемните семейства, да се подпомогне процеса на деинституционализация на децата от СИ и осигуряването на алтернативна семейна среда.

В много от масовите училища липсва достъпна архитектурна среда за приемане на децата с увреждания.

В направление Деинституционализация на грижите за децата резултатите сочат, че в област Ловеч се изпълняват 4 от общо 5 национални проекта по ОПРЧР – „Детство за всички”, „И аз имам семейство”, „Укрепване капацитета на Агенция за социално подпомагане за повишаване на качеството и ефективността на социалната работа” и „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”. На територията на областта не се реализира Проект „Посока-семейство”, тъй като единственият  Дом за медико-социални грижи  за деца в Тетевен е закрит.

Средногодишният брой на децата, отглеждани в институции, е бил: 2010 г. – 123 деца, 2011 г. – 100 деца и през 2012 г. – 101 деца. Броят на децата с увреждания, ползващи специализирана институция са както следва: 2010 г. – 48, 2011 г. – 48, 2012 г. – 33.

От направените констатации в мониторинга става ясно, че в края на 2010 г. са предприети мерки за трансформиране на съществуващия Дом за медико-социални грижи за деца в Тетевен, като от януари 2011 г. е разкрит Център за обществена подкрепа с капацитет 80 места. Промени са настъпили и в Ловеч, като от началото на февруари 2013 г. е закрит ДДЛРГ „П. Нейкова” и е разкрита нова социална услуга  ЦНСТ за деца с капацитет 8 места в условията на съществуващи сгради.

От 2010 г. е осигурена резидентна грижа на децата, напускащи специализирана институция в три Центъра на настаняване от семеен тип, като броят на настанените през 2012 г. деца там е бил 34. В с. Дълбок дол е разкрит ЦНСТ с капацитет 10 места, като по-късно е увеличен на 14 места.

В община Ловеч се изграждат три  Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания от 3 до 18-годишна възраст и едно „Защитено жилище“. В община Луковит се изграждат два Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания от 3 до 18 г. възраст и един ЦСРИ.

От януари 2012 г. Домът за деца в с. Крушуна е с намален капацитет от 45 на 35 места. като в средата на 2013 г. той трябва да бъде закрит. 

По проект „Детство за всички” по ОПРЧР са  идентифицирани подходящи форми на социални услуги и общините – Ловеч и Луковит.

Община Луковит реализира проект „Дом и подкрепа за всяко дете”, финансиран по ПРСР, мярка 321 и включва изграждане и оборудване на два ЦНСТ за деца с увреждания от 3 до 18-годишна възраст и ЦСРИ.

Основната цел на проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище” е подобряване устойчивостта на процесите по планиране, управление, предоставяне и контрол върху качеството на социалните услуги. В рамките на проекта във всеки областен град са назначени по двама координатори, позиционирани в Регионалните дирекции за социално подпомагане.

По проект „Укрепване на капацитета на Агенция за социално подпомагане за повишаване на качеството и ефективността на социалната работа”  към четирите Дирекции „Социално подпомагане” в областта са осигурени допълнителни социални работници в отделите „Закрила на детето” и „Хора с увреждания и социални услуги”.

В направление Социално включване на общности в неравностойно положение и уязвими групи усилията са насочени към развитие на местните общности в неравностойно положение и уязвимите изключени групи, съхраняване на човешкото достойнство и социалната справедливост.

След направения анализ по мониторинга е видно, че в областта услугите в домашна среда се предоставят главно чрез проектни дейности по Оперативни програми или друг вид външно финансиране. През 2013 г. седем общини ще реализират проектни дейности за услуги в домашна среда по схема „Помощ в дома” по ОП „РЧР“.

До края на 2012 г. всички общини са партньори на АСП по Проект „Подкрепа за достоен живот”, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Алтернативи”, за предоставяне на социалната услуга личен асистент. В област Ловеч по Проекта услугата „Личен асистент” се предоставя на 203 лица с увреждания от 188 назначени лични асистента, като от началото на тази година община Тетевен се е отказала от партньорство по проекта, а на община Априлци е увеличен часовата квота за обслужване на потребители. 

Социалната услуга „Личен асистент” се предоставя и по НП на Агенция за хората с увреждания чрез ДСП, като в област Ловеч се предоставя общо на 73 потребителя, от които 44 лица и 29 деца. В община Летница услугата „Личен асистент” по НП на АХУ се предоставя на 1 лице и 1 дете, в община Ловеч на 7 лица и 3 деца, в община Луковит на 11 лица и 6 деца, в община Тетевен  на 14 лица и 7 деца, в община Троян на 9 лица и 5 деца, в община Угърчин на 2 лица и 6 деца, а в община Ябланица  на 1 дете.

За периода на преглед на Областната стратегия общините в областта са предоставяли социалните услуги в домашна среда по различните фази на схема „Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности „Социален асистент” и „Домашен помощник”, както и по различните фази на процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Усъвършенстване и подобряване на услугата „Личен асистент” за хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора“.

Към датата на изготвяне на мониторинга услугата Домашен социален патронаж, с малки изключения се състои основно в предоставяне храна на потребителите.

На територията на област Ловеч единствено община Априлци няма социална услуга Домашен социален патронаж. Там има разкрита социална услуга „Обществена трапезария” – общинска дейност, която задоволява нуждата от храна на лица, които не могат да си я осигурят сами. Там работи и проект „Ти не си сам”, финансиран и с подкрепата на Мобилтел, която допълва общинската дейност.  По него се разнасят месечни пакети с основни дълготрайни хранителни продукти, и седмични пакети с малотрайни  хранителни продукти, с които потребителите сами си приготвят  ежедневно храната, тъй като не могат сами да си я доставят, поради характерните за региона трудно достъпни местности. По проекта се подкрепя и дейността на личните лекари,  социалните работници и останалите специалисти, необходими за нуждите на потребителите.

В Летница от януари т. г. е разкрита планираната в Областната стратегия услуга Дневен център, където се предоставят дневни и почасови услуги, рехабилитация и подкрепа на възрастни хора и лица с увреждания. В община Ябланица Дневен център за възрастни и лица с увреждания стартира като проектна дейност, като след приключване стана държавно делегирана дейност с капацитет 30 места. Услугата не функционира, не отчита потребители и е закрита.

На територията на област Ловеч резидентната услуга „Защитено жилище“ се предоставя в общините Ловеч, Луковит и Троян като са обхванати следните целеви групи – младежи с умствени и физически увреждания, възрастни с физически увреждания, възрастни с тежки психически заболявания, лица с увреждания. Планираната за разкриване през 2012 г. социална услуга  ЦНСТ за лица с психични разстройства  в община Тетевен не е разкрита все още.

Към община Ловеч за периода 2007-01.01.2012 г. действа здравен медиатор.

Към настоящия момент само в общините Луковит и Троян работят здравни медиатори, членове на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“. В област Ловеч към настоящият момент има назначени 10 трудови медиатора – 4 в ДБТ Ловеч, 2 -ма ДБТ Луковит, 2-ма в ДБТ Тетевен, 2-ма в ДБТ Троян.

Център за временно настаняване с. Дълбок дол е закрит от 01.10.2011 г., въпреки че тази услуга е единствена на територията на областта.

В направление Грижа за старите хора според мониторинга в общините не е изпълнено планираното разширяване обхвата на дейностите в услугата Домашен социален патронаж. Освен предоставяне на храна до домовете, в Областната стратегия е заложено и помощ при поддържане на лична хигиена, медицински услуги и манипулации, помощ в домакинството, подкрепа за поддържане на жилището – почистване, помощ за дребни битови услуги и ремонти, съдействие за пазаруване, плащане на сметки, осигуряване на технически помощни средства, съдействие за достъп до здравни и социални услуги – придружаване, помощ при транспортиране, информиране за здравни услуги.

От началото на 2013 г. в 7 от 8-те общини от областта по ОПРЧР се създават Звена за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж, където впрочем не е постигнат планирания капацитет. Те ще улеснят достъпа на потребителите до видовете услуги, предоставяни от патронажа. В Априлци разкритата Обществена трапезария е със 120 места. Обществени трапезарии функционират и в общините  Летница и Троян. В община Тетевен в продължение на 12 месеца е организиран  безплатен обяд за 80 човека. Услугите Домашен помощник, Личен и Социален асистент се предоставят във всички общини на територията на областта по национални, европейски и други донорски програми.

През 2011 г. е увеличен  капацитетът на Дом за стари хора в Априлци, а от  септември 2012 г. в с. Добродан функционира планирания за разкриване Дом за стари хора с капацитет 28 места. От 30 на 40 места е увеличен капацитетът и в дома в Угърчин.

Предстои разкриване на Дом за стари хора в Летница.

Приоритетните целеви групи, към които са насочени социалните услуги и мерки за социално включване в област Ловеч, са шест – Уязвими семейства с деца в риск; Деца в ранна възраст – до 6 години; Деца, отглеждани в специализирани институции; Деца в риск, включително необхванати, отпаднали и в риск от отпадане от училище; Деца и възрастни  с увреждания; Възрастни хора в институции.

Мониторингът на Областната стратегия за развитие на социалните услуги отправя и съществени препоръки – координация между институциите, задължително съобразяване с реалните потребности на потребителите, разкриването на повече услуги по превенция, създаване на система за мониторинг на качеството на услугите по общини, засилване на неправителствения сектор, гъвкавост на услугите, съобразно променящите се нужди на всеки потребител и осигуряване на подкрепата с продължителност, съгласно нуждите, особено в общините с по-развита мрежа от социални услуги и други.

Екипът, разработил мониторинговия доклад, препоръчва и насочване на общините към разкриването на нови иновативни социални услуги за приоритетните целеви групи,  които не съвпадат изцяло със стандартните държавно делегирани дейности, както и разширяване обхвата на предлаганите дейности според индивидуалните интереси на потребителите.

Областната стратегия за развитието на социалните услуги в Област Ловеч (2011- 2015) е разработена като секторна политика в област Ловеч и e представена за обсъждане и утвърдена от Областния съвет за развитие на заседание, проведено през ноември 2010 г. Тя е създадена в процес на партньорство между заинтересованите страни в област Ловеч – областна администрация, общински администрации и съвети, териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане (АСП), местни структури на централната държавна власт, доставчици на социални услуги и местни граждански организации (НПО). Стратегията е разработена  от Областен оперативен екип, включващ представители на областна администрация Ловеч, Регионалната дирекция „Социално подпомагане” (РДСП) Ловеч, Община Ловеч и неправителствената организация Сдружение „Знание” – Ловеч, с техническа помощ на УНИЦЕФ.