proteststomatologiq7101412Павлин Иванов

Преди два дни публикувах документ, определен от Община Ловеч като информация, макар обективно да не може да бъде определен като такъв. Причините за това са няколко – много удобно данните са непълни, част от оповестената информация е откровено манипулативна, а друга граничеща с лъжа.

Желанието на Казанджиев да скрие важна информация се доказва от факта, че от множеството подадени заявления за достъп до обществена информация от стоматолизите, официален отговор НЯМА на нито едно от тях!

Вероятно много скоро, ще бъдат заведени дела срещу Казанджиев, заради мълчаливият му отказ да предостави исканата обществена информация.

Но защо я крие? Нали е кмет реформатор, а прозрачността е негово верою?

 

Два са важните мотива на кмета Казанджиев, за да иска повече от всичко да продаде сградата на Стоматологията, която се намира в ТОП центъра на Ловеч за около 700 000 лева без ДДС на една фирма.

Първият е явен – някой трябва да покрие наложената по „големият проект“ санкция от 800 000 лв., която Община Ловеч вече плати на Управляващият орган по ОПРР, като сумата беше прихваната от друг голям ловешки проект, които е възможно да „бомбира“ без свежи пари.

Вторият мотив на Казанджиев е една обществена тайна, която всички знаете, но няма да коментирам тук.

 Колко удобно всичко се подрежда!

 

Ето какво се казва в края на тъй наречената „информация“, която кмета предостави на обществеността във връзка с насроченото за 15 януари обсъждане на бъдещето на Стоматологията:

„Решението за приватизация на Бившата стоматологична поликлиника е продиктувано от необходимост от финансов ресурс за съфинансиране на действащите проекти от програмен период 2007-2013 г.(необходимите средства за 2015 г. са в размер на 657 869 лв.), осигуряване на средства за предварителни разходи във връзка с кандидатстване по проекти през следващия програмен период и осигуряване на средства за капиталови разходи с цел изпълнение на заложените стратегически цели на община Ловеч.“

Стратегическите цели са хубаво нещо, но личните са по-хубаво, но това е една друга и дълга тема.

С две думи, пари за разплащане с фирмите и хеликоптера, който „атрактивно“ летя цял ден над Ловеч за да постави купчина железария на крепостта „Хисаря“, няма!

 

Но да се върнем на тъй наречената информация, предоставена ни от кмета реформатор.

В нея удобно са пропуснати важни цифри, още по-удобно са направени редица внушения.

Това, което липсва в информацията е какви грижи е полагала Община Ловеч за сградата. Колко пари от събраните средства от наеми е инвестирала в сградата?

Нищо не се вижда от документа! Колко удобно! Защо ли?

От справката излиза, че Стоматологията носи единствени приход на Община Ловеч. Чист при това! Как тогава може да бъде защитена тезата, че сградата „тежи“ на администрацията, не става ясно.

 

От справката се вижда, че половината сграда се ползва за административна дейност на Община Ловеч – 23 помещения са дадени под наем, 23 помещения се ползват от общината.

Също много удобно, информацията навеждат на мисълта, че Общината плаща всички разходи, т.е. ние данъкоплатците плащаме режийните. Споменава се, че наемателите възстановяват част от средствата.

Не става ясно колко пари плащат за ток и вода наемателите, колко и дали плащат нещо като разход всички общински структури, използващи половината от всички помещения. Защо не е дадена такава информация? Сигурно си има причина, която не е за пред хора!

Удобно се внушава, че наемателите „висят“ на гърба на всички ни. Истината обаче е малко по-различна. Всеки от тях си плаща разходите, но не става ясно, дали не плащат и сметката на общинските структури помещаващи се там.

 

Един съветник определи външният вид на Стоматологията като „зловещ“! Този съветник работи във фирмата на един „почетен гражданин“, чиято дъщеря е съсобственик на фирмата, която иска да купи сградата. Връзка между тези неща няма, нали?

За да докаже, че сградата на Стоматологията има нужда от голям ремонт, който не можем да си позволим, в документа пише: „Община Ловеч е извършила обследване за техническото състояние на сградата на „Бившата стоматологична поликлиника”, въз основа на което е изготвена количествено-стойностна сметка за нейния ремонт, която възлиза на 363 713,51 лв. с включен ДДС. Отделно за ремонтът на пространството, представляващо подход към сградата са необходими 10 315 лв. с включен ДДС.“

Изключително удобно не е споменато какво точно ще включва този ремонт! Нито кой е обследвал сградата, тъй като, никой не е виждал „обследващи“ около Стоматологията.

Тук момента е много тънък. Поръчителят на обследването, кмета Казанджиев, може да поръча на своите служители да изготвят КСС на стойност каквато той си пожелае. Все пак, общинските служители си пазят хляба.

 

Интересно е, какво точно ще се прави на 20-те квадратни метра пред Стоматологията за 10 000 лв. Фонтан? Нещо иновативно плаващо или отлитащо?

Ще отворя една скоба. Спомнете си тежките инкасо автомобили, които с пропуски издадени от Казанджиев, трошат ежедневно пешеходната зона. Би трябвало по кметското КСС ремонта на пешеходната зона да струва милиарди?

Но да продължим.

 

Правният анализ за продажбата е удобно е изготвен от бившата съпруга на настоящият председател на Общински съвет Тихол Тихолов за около 2000 лв. Странно, но Председателя защитава всяко кметско начинание през последните месеци. Като се има предвид къде е уредена пък настоящата му съпруга, отношенията им са повече от ясни.

 

Да обърнем внимание и на няколко дати.

В информацията пише: „Имот „Бивша стоматологична поликлиника” е актуван с Акт за частна общинска собственост №54132/31.03.2014 г. съгласно чл.7, ал.3 от Закона за общинската собственост „Имотите и вещите – частна общинска собственост, могат да бъдат обект на разпореждане. За тях се прилагат общите разпоредби за собствеността, освен ако в закон е предвидено друго”.

Да обърнем внимание на датите. На 31.03.2014 имотът е актуван, а само четири дни след това е постъпило тъй нареченото „инвестиционно намерение“ за закупуване на апетитният имот. Случайност? Дали?

Няма как да не припомня още един факт. На 6 октомври 2014 г., Минчо Казанджиев направи и невъзможното да спре достъпа на стоматолозите до заседанието на Комисията по приватизация. След като ги направи на маймуни, само и само да не видят какво се случва на заседанието, кмета вдигна белия флаг, заседанието се премести от кабинета на Ертан Хасан в заседателната зала на Общински съвет. На самото заседание, така и не беше оповестено какво точно е “инвестиционното намерение”:

Започнаха и обещанията за предоставяне на пълната информация по казуса със Стоматологията, но това така и не се случи.

 

Определено манипулативно е внушението, че стоматолозите едва ли не са на символични наеми. Средномесечният наем на помещение е около 101 лв. Как тогава да тълкуваме факта, че само преди два дни, фирма спечели търг за помещение на Покритият мост (ТОП търговско място!) за сумата от цели 62 лева!

Изводите са за вас!

 

Всеки, който е прочел внимателно поднесената „информация“ за обсъждането и познава дори малко действителността, ще бъде затруднен да направи обоснован извод за това, кое е добро и кое не за Стоматологията. Защо ли?

 

В типичен стил е подготвена котраподписка, която да „докаже“, че хората искат Стоматологията да се продаде. Събиращият подписите, странно защо е много, ама много зависим от Казанджиев човек.

Дали всички тези, които искат да се подари апетитният имот ще могат да обяснят на родителите си, че ще трябва да пътуват доста често до други градове за специфични стоматологични услуги, лично мен, много ме съмнява!

За съзнателното укриване на информация, нейното изкривяване и внушенията по темата, може да се пише много. Факти, дал Господ.

По-важното от всичко обаче е, мнението на общинските съветници, които са единствените, които могат да вземат решение за продажбата на Стоматологията.

 

25 коментара

  1. платена герберска статия

  2. Стоматолозите са нагли!Както всички други и те би следвало да не се ползуват с каквито и да било привилегии. Да участвуват в търга, както това е редно и да закупят сградата.Ама вече толкова години с чужда пита – помен правят.

  3. Част от все още незасекретения правен анализ:

    “При продажба принципалът следва да съобрази факта, че обектите, предмет на анализа, не представляват имоти, които имат статута на публична общинска собственост, макар че предвид сключените наемни договори, описани в този анализ, и предвид ползването на кабинетите към момента на изготвяне на анализа може да се направи извод, че имотите са предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение.
    Доколко сградите се ползват за стопански цели, каквито изисква чл. 1, ал. 2, т. 6 от ЗПСПК, а не за предоставяне на здравни и социални услуги, както е посочено в част от анализираната документация, следва да прецени принципала при вземане на решение за разпореждане с обектите, предмет на този анализ.”
    “Анализът е съобразен с изискванията на НАРЕДБА за анализите на правното състояние и приватизационните оценки. Предоставените и използувани документи са приложени към анализа. За факти и обстоятелства, които смятаме, че са от значение за анализа на правното състояние на посочените обекти, но не са представени документи, ще бъде отбелязано изрично, че липсват данни и/или документация.”
    “При изготвяне на анализа не е представен акт на общинския съвет – Ловеч, с който сградите и самостоятелния обект в сграда, които са предмет на анализа, да са определени за трайно задоволяване на обществени потребности.”
    “При решение за продажба на анализираните тук обекти частна общинска нежилищна собственост ще следва да се отчужди на купувача съответстващата идеална част от правото на строеж върху анализирания УПИ, като му се учреди възмездно право на строеж върху идеална част от УПИ, а за самостоятелния обект в сграда – заедно с идеални части от ОЧС и ОПС от УПИ, върху който е построена сградата.”
    “Общо за всички анализирани обекти данъчната оценка е в размер на 589 113.70 лева. Посочената оценка е само за сградите и не включва правото на строеж върху УПИ, върху който са построени сградите.”

    За по-заинтересованите – в Общината могат да поискат и да им бъде предоставен правният анализ, както направих аз, защото той не е засекретен. Не виждам какво удобно за кмета има в правния анализ и не открих нещо невярно в него. Факт, че се от общинска администрация, както се разбира сетне, са “пропуснали” да подадат документация или каквато и да било информация, че сградите на стоматологията не са били извадени от списъка със забранени за приватизация сгради, като това е отразено в анализа – “…не е представен акт на общинския съвет – Ловеч, с който сградите и самостоятелния обект в сграда, които са предмет на анализа, да са определени за трайно задоволяване на обществени потребности.”.

    А който си стори труд да прегледа документацията към анализа като обем и сложност и си направи сметка колко време и познания са необходими за изготвянето на такъв анализ ще си отговори и на други въпроси. Сигурен съм ,че ако някой направи една професионална ретроспекция на правните анализи на Общината за 5 години назад ще може да си отговори и на още много интересни въпроси, включително и на този кои точно анализи са “удобни” и кои не са и защо.

  4. Освен сградата на “Дочо Пенков” г-н кмета може да им предложи празните сгради в болницата,но това не е същото защото друго е да се събуеш и да влезеш на готово. По отношение на наемите защо господа не коментирате наемите, които плащат джипитата за кабинетите в болницата?
    Да става се по забавно,кого ще лекуват в тази нова болница, като населението на Ловеч дали има
    и 20000 човека.Между другото искам да ви кажа, че в плевенската болница от два месеца върви слуха че ловешката болница ще фалира и ще бъде купена от 4 лекари!
    Ха да сте живи и здрави и светли бъднини в Ловеч!

    1. Ловешката болница,вкл.празните сгради е собственост на АД с основен собственик Държавата.И тя,както и други държавни болници до сега “успешно”е водена към фалит.Едва сега г-н Москов направи ясни изявления,че няма да допусне фалити на такива болници.Но сега.

  5. …не е лошо да имаме такава кардиологична клиника в града, защо Г-н Казанджиев не им предложи да купят бившия Заводски техникум “Дочо Пенков”, просторна сграда, достатъчно място за паркинг и в момента не се използва, генерира само разходи.

  6. Има един неоспорим факт: Продажбата на стоматологията ще остави града и региона без зъботехници. Всички мостове, металокерамика , протези др ще се правят от зъботехници в Плевен, Троян София и т.н И как това ще се отрази на цените и качеството?! За счупена протеза ще карате баба си на 30 км?! Но пък ще и направите сърдечна операция в бъдещата кардиологична клиника, по клинична пътека платена от здравните ви осигуровки…

  7. Само пълни идиотщини в тази статия. То бива злоба и манипулативност, ама чак пък толкова.

  8. Верно ли цялата рода на пръдливия гибон работи на хонорар за общината и за Минчо?

    1. МАЛАМУТ, не е вярно! Разпределили са се мръсниците и са плъзнали да опърдяват навсякъде – общината, министерския съвет, президентството, народното събрание. То и без това нещата по тези инстанции отдавна си миришат, та да се доразмиришат. При теб как е? Кучия ти нос какви миризми долавя?

    2. И най-вече сайта с идиотските си опити да бъдат саркастични.

    3. 😉 Адаш, сайта е страхотен! А идиотите са хора, раждащи идеи. Поздрави! Дано схванеш идиотския сарказъм и тук:

      https://www.youtube.com/watch?v=sZ97BTBGCMI

      Я не люблю

      Я не люблю фатального исхода,
      От жизни никогда не устаю.
      Я не люблю любое время года,
      В которое я песен не пою.
      Я не люблю холодного цинизма,
      В восторженность не верю, и еще –
      Когда чужой мои читает письма,
      Заглядывая мне через плечо.

      Я не люблю, когда наполовину
      Или когда прервали разговор.
      Я не люблю, когда стреляют в спину,
      Я также против выстрелов в упор.
      Я ненавижу сплетни в виде версий,
      Червей сомненья, почестей иглу
      Или, – когда все время против шерсти,
      Или, – когда железом по стеклу.

      Я не люблю уверенности сытой,
      Уж лучше пусть откажут тормоза.
      Досадно мне, что слово “честь” забыто
      И что в чести наветы за глаза.
      Когда я вижу сломанные крылья,
      Нет жалости во мне, и неспроста:
      Я не люблю насилья и бессилья,
      Вот только жаль распятого Христа.

      Я не люблю себя, когда я трушу,
      Я не терплю, когда невинных бьют.
      Я не люблю, когда мне лезут в душу,
      Тем более, когда в нее плюют.
      Я не люблю манежи и арены,
      На них мильон меняют по рублю, –
      Пусть впереди большие перемены,
      Я это никогда не полюблю.
      Пусть впереди большие перемены,
      Я это никогда не полюблю.

      Вл. Висоцкий

    4. Прощавайте, ще не намеся в беседата ви с едно кратко стихотворение от цитирания автор.

      А мы живём в мертвящей пустоте, —
      Попробуй, надави — так брызнет гноем…
      И страх мертвящий заглушаем воем,
      И вечно первые, и люди, что в хвосте.

      И обязательное жертвоприношенье,
      Отцами нашими воспетое не раз,
      Печать поставило на наше поколенье,
      Лишило разума, и памяти, и глаз.

      И запах крови, многих веселя…

  9. Как може толкова глупости да напишете като коментари? Ей, богу не мога да проумея.
    Ще добавя само:
    1. Който прочете документа и сам може да си направи написаните изводи
    2. 3200 от общо 28000 приход за миналата година са дадени за анализи по инвестиционния проект – грубо месечния доход от наемните приходи или 1/12 от целия приход. Заради едно намерение ли? Надали.
    3. Ако общината освободи заеманите помещения – ще се удвоят приходите, ще се елиминират разходите за данъкоплатеца и ще могат да се покрият разходите по облагородяване на сградата в един сравнително кратък период
    4. Трябва да си или пристигнал току що отнякъде или да имаш интерес в реализирането на проекта за да го защитиш или да повярваш в приказките за всеобщото благоденствие

    Още повече, че на обсъждането за бюджета не бе споменато за недостиг от подобно естество

  10. При анализа на зъболекарски кабинет и търговско помещение на моста няма данни за площта на едното и на другото,за да можем да си направим съпоставката.А това пак е удобно манипулиране.
    Контраподписката не отговаря на изискванията на Закона и е върната на инициаторите за отстраняване на пропуските.

    1. ej tapanar podpiskata e po zakon kyf si ti da kazwa6 4e ne e po zakon idiot pors

  11. Не знам въобще за каква принципност и обективност може да претендира човек, който пише верОю… Най-малкото това е липса на уважение към читателите – да се пише толкова неграмотно.

    1. Коларска, кажи сега, краде ли се в опщината. Дай поглед от вътри

    2. Наистина жалко за Вас, ако смятате, че единствено визираната от Вас госпожа пише грамотно. Впрочем, демонстрираната от Вас простащина някаква мода ли е, или просто толкова си можете?

  12. Не се е родил онзи, който може да надмине по дебелоочие Минцата!

  13. Скоро не бях чел написан материал с толкова злоба. Ловеч никога няма да просперира заради еснафщината и зависта на хората.Всъщност борбата е за запазване на ниските наеми на няколко наематели които на драго сърце се включиха в започналата вече предизборна кметска надпревара. Срамота е да плащат наем колкото половин пломба , а за пред хората осъществявали социална политика.То бива дебелоочие ама тези надминават и Минчо.

    1. Със сигурност е така Анонимен. Не е редно стоматолозите да плащат такива смешни наеми, но такива са им поискани от общината. Те какво да направят? Да вземат скандал ли да вдигат? Друг е въпросът, защо са им определени такива наеми. А, че кмета си прави каквото си иска това всеки го знае, няма нужда разни клакьорки да ни убеждават , че не е така.

      П.С. Я, аз да питам кмета, той наясно ли е, че в цялата Община се пуши по стаите и като се влезе в сградата мирише на цигари? Няма ли служби, които най накрая да вземат да ги проверат тия общинари, бре?

    2. Анонимке, препоръчвам ти да прочетеш информацията за вчерашната пресконференция на Димитър Горов и ще разбереш, какво е това “злоба”!

  14. Ти голям анализатор се извъди, или може би манипулатора си ти, като чета злобата в статиите и коментарите ти.

    1. Ненов, споко! Горов, другия понеделник на нарочна прескоференция може да препоръча на кмета и този Иванов да даде под съд. Не си образувай нерви, кръвно ще вдигнеш бе мило. Какво не му харесваш на анализа, то всичко написано си е истина!

Comments are closed.