izboriep3004141Павлин Иванов

Сравнително малко сигнали за изборни нарушения са постъпили днес в РИК Ловеч, става ясно от официалната страница на комисията. Сигнали за пиян председател на комисия, организирано гласуване на роми, агитация, раздаване на храна са част от сигналите.

Минко Акимов – представител на ПП „ГЕРБ“ – Троян сезира РИК за нарушение правилата за предизборна агитация. В сигнала се посочва, че в нощта на 24.05.2014 г. срещу 25.05.2014 г. върху разлепените от партията агитационни материали са установени залепени стикери със съдържание „НЕЗАКОНЕН АГИТАЦИОНЕН МАТЕРИАЛ, ПОСТАВЕН В ДЕНЯ ЗА РАЗМИСЪЛ и телефони за информация:***, ***. Излага, че стикерите са в привличащи вниманието цветове и целят да заблудят избирателите. Твърди се, че тези действия са разпоредени от предизборния щаб на БСП. Приложени са 3 бр. снимки.

РИК установява нарушение, но ПРЕКРАТЯВА производството по жалбата поради неустановяване на извършителя на нарушението.

 

Александър Деков – юрист на Гражданско сдружение „България без цензура“ сезира РИК за това, че е получил сигнал от неустановено лице, че „хора от ПП „Атака” раздават храна и консерви на жителите на селото с цел политическа агитация”. Иска извършване на проверка без да сочи предполагаемите лица извършили нарушението, мястото на неговото осъществяване, лицата, които са получили въпросните стоки, както и целта на раздаването им.

РИК ОТХВЪРЛЯ като неоснователна и недоказана жалбата. В нея не са приложени никакви писмени доказателства в подкрепа на горните твърдения

 

Фeрахидин Юмеров Байрактаров – упълномощен представител на КП „Реформаторски блок“ сезира РИК за това, че при извършване на посещение в СИК с №№ 32, 33, 69 и 96 – Ловеч му е отказан достъп до информация за състоянието на изборния процес, поради това, че представеното от него пълномощно е невалидно, защото нямало печат.

РИК Ловеч указва на СИК №№111800033,11180069 и 111800096 да преустановят извършването  на нарушението и да допускат представители на коалиции с пълномощни без печат.

 

Общински предизборен щаб на „Коалиция за България“- гр.Ловеч сезира РИК Ловеч за това, че в СИК № 94 – с.Соколово  са допуснати да гласуват 4-ма застъпници на КП “България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС,  Движение Гергьовден”, без да са представени удостоверения за гласуване на друго място, удостоверенията не са предадени на комисията и не са отбелязани в протокола, което е нарушение на изискванията на чл. 240 от ИК.

РИК ПРИЕМА за основателна жалбата на Общински предизборен щаб на „Коалиция за България” и УКАЗВА на СИК №111800097 да не бъдат допускани до гласуване  лица без удостоверение за  гласуване на друго място.

 

Цветослава Йовкова Атанасова, наблюдател от „ГИСДИ“ сезира РИК за това, че при посещение на СИК № 111800011 е констатирала, че член на секционната комисия е във видими нетрезво състояние, което е нарушение на чл. 221 от ИК. В сигнала не се сочат конкретни признаци, въз основа на които е установено твърдяното нетрезво състояние.

РИК-Ловеч е провел разговор с председателя на СИК № 111800011 и с Валентин Станев. Председателят на СИК заяви, че Валентин Станев изпълнява адекватно задълженията си като член на СИК и не са налице данни за алкохолна злоупотреба от негова страна. При разговора с Валентин Станев имаше нормално поведение и отрече твърденията в жалбата.

РИК ОТХВЪРЛЯ като неоснователна и недоказана жалбата.

 

Иван Цанов Иванов, представляваща ПП „Национален фронт за спасение на България сезира РИК за това, че е подал устен сигнал по телефона в РИК – Ловеч за това, че в с. Лесидрен пред СИК 113600008 координатор на Атака Стелиян Стайков обхожда секциите в общината като баджа не отговаря на изискванията посочени от ЦИК.Същият е надписан представител на ПП Атака и не е поставена пластмасова обложка. Към сигнала не са представени никакви писмени доказателства в подкрепа на твърденията. Представители на РИК – Ловеч разговаряха с представители на СИК в с. Лесидрен и не бяха потвърдени изложените обстоятелства. Установено бе, че  изборният процес протича в нормална обстановка.

РИК Ловеч ОТХВЪРЛЯ като неоснователна и недоказана жалбата.

 

Мадлена Цветанова Бояджиева- Ничева, представляваща ПП „ГЕРБ“ сезира РИК Ловеч за това, че по данни на застъпници в гр. Тетевен са се явили да гласуват организирано около 60-70 избиратели от ромски произход  в СИК 032 и СИК 3. Същите споделили, че ще гласуват за №15 и №29.  Към жалбата не са приложени никакви писмени доказателства. Не става ясно как описаните факти  съставляват нарушения на изборните правила.

РИК Ловеч ОТХВЪРЛЯ като неоснователна и недоказана жалбата.

1 коментар

  1. Не виждам да е включен моят сигнал, подаден по телефона лично на Валентина Недялкова, за безобразията в училище “Васил Левски” Ловеч, за идиотските проверки тип “митинг” с размятане на списъци, крясъци на името на политическата сила и споменаване на парични суми от представители на ББЦ на метър-два от входовете за секциите там, въпреки че представител на РИК констатира нарушението и прекрати безобразието.

Comments are closed.