kazarma2106152Кметът с благодарност към Национално дружество „Традиция“

Огромно благодаря и поклон пред Национално дружество „Традиция“, тези момчета ни върнаха в славното минало на България и ни припомниха сърцатия войнски дух. Нека помним винаги победите български и никога не допуснем война на наша територия. С тези думи се обърна вчера кметът Минчо Казанджиев към ловчалии и гости в двора на бившата казарма, която оживя в уникална историческа възстановка на мобилизационен лагер за прием и окомплектоване на 34-и Троянски пехотен полк за Първата световна война, съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.

Това бе заключителната проява от отбелязването на 100-годишнината от войната. Организатори бяха община Ловеч в партньорство с Регионален исторически музей – Ловеч, и Национално дружество „Традиция“.
kazarma2106151С това събитие ние поставяме началото на вдъхването на нов живот на старите ловешки казарми, посочи кметът Минчо Казанджиев, който приветства участниците във възстановката и стотиците ловчалии, дошли да я видят въпреки мрачното дъждовно време.
В живата картина се включиха близо сто членове на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция” от Троян, Априлци, Стара Загора, Панагюрище, Плевен, Велико Търново, София, Ловеч и др., доброволци на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”, танцьори от Народно читалище „Зорница 2010”.
Присъстващите проследиха обявяването на войната, изпращането на мобилизираните момчета от техните близки, свикването на наборната комисия, окомпектоването с униформи и оръжие. Имаше и демонстрации на бой с огнестрелно оръжие, бой с хладно оръжие, строева подготовка, превземане на картечно гнездо. Бе показана прословутата българска атака „На нож“ и още много други моменти от подготовката на родната армия за войната.
Организаторите бяха подготвили и военна мобилна кухня с войнишка боб чорба, приготвена по оригинална рецепта от началото на 20 век, която след възстановката публиката имаше възможността да опита.
Зрелищната възстановка нямаше да бъде възможна без сърцатото себеотдаване на Владимир Винев – един от най-новите членове на Регионален клуб „Васил Левски” – Ловеч, към Национално дружество „Традиция”, експерт по културно наследство в общината, за което той получи голямата благодарност на членовете на организацията.
В двора на казармата беше експонирана изложбата на Регионален исторически музей – Ловеч, „34-ти пехотен Троянски полк по друмищата на войните (1912-1945)“, а на специален щанд музеят бе представил изданията си, посветени на историята на полка.

4 коментара

  1. Да бяха казали предварително за тази възстановка да може повече хора да я видят,а не при свършен факт!!!

  2. Има една прекрасна книга, описваща този период от световната история по един наистина добър начин – “Приключенията на добрия войник Швейк през световната война” на Ярослав Хашек.
    В нея дори доказан и освидетелстван идиот като главния герой бе проумял, че няма нищо хубаво във войната. Не е лошо организаторите и участниците да ѝ хвърлят едно око.
    Е, авторът на дописката поне не ЧЕСТВА, а ОТБЕЛЯЗВА 100-годишнината. Защото онзи пън Винев не успя да вдене за какво става дума.

    П.П.: Като деца до 10-12 годишни играехме на войници, стражари и апаши, индианци и каубои. После пораснахме… 🙂

Comments are closed.