pochetni1804131Кметът Минчо Казанджиев предлага удостояване посмъртно на проф. д-р Параскев Стоянов със званието „Почетен гражданин на Ловеч“. Патронът на Многопрофилната болница в града е личност, на която  Ловеч е особено задължен. Той е сред най-изявените български медици и обществени деятели в началните години на 20-и век. Предложението на кмета ще бъде внесено в общинския съвет, като преди това ще бъде проведено и обществено обсъждане, което предстои да бъде обявено.

     Параскев Стоянов е основоположник на българската хирургия. Започва лекарската си кариера в Ловеч през 1895 г., където в продължение на две години работи с младежка амбиция в местната болница и бързо печели уважение и благодарност от ловешките граждани. В красивия Ловеч той се увлича по неговата история и започва своите забележителни исторически проучвания. Престоят му тук е прекъснат от двегодишна специализация във Франция и Германия, където получава сериозни познания по хирургия и придобива изрядни хирургически умения. От 1900 г. отново е в Ловеч с пораснало професионално самочувствие. Успоредно с преките си задължения като старши лекар, който обучава и млади ординатори, той развива редица обществени инициативи. Активно участва в читалищната дейност в града и в уреждането на музея към ловешкото читалище “Наука”, на което е избран за председател. Инициатор и председател е и на комитета за издигане на паметник на ловчанските поборници за национално освобождение. През 1901 г. П. Стоянов прави анкета и записва спомените на членовете и дейците на ловешкия революционен комитет, които по-късно оформя като “Материали за историята на града Ловеч”. Тези материали и до днес са изключително ценен извор за изследвания на много историци и изследователи на делото на Васил Левски и Вътрешния централен революционен комитет в Ловеч. От събраните и записани спомени издава малката, но изключително ценна книга “Градът Ловеч като център на Българския революционен централен комитет, столица на Васил Левски и роден град на поборника Тодор Кирков”. Средствата от продажбата на тази книга предоставя за издигане на паметника на Тодор Кирков.

     За набиране на средства и осъществяване на тази идея е написал и пиесата „Тодор Кирков – Войводата”. Той е автор и на книгата “Санитарна история на град Ловеч”.

     През 1902 г. по негова инициатива е дадено званието почетен гражданин на град Ловеч на известния унгарски учен етнограф и пътешественик Феликс Каниц. Проф. д-р Параскев Стоянов превежда от немски частта от книгата на Каниц, в която той пише за Ловеч, и я издава в друга малка и също толкова ценна книга.

     Стореното за Ловеч от проф. д-р Параскев Стоянов е малка част от неговото всеобхватно родолюбиво дело, което той продължава и в други градове на страната – Плевен, Русе, Варна, София.

     От 1918 г. е професор в медицинския факултет на Софийския университет и титуляр на катедрата по хирургическа пропедевтика. Издава учебници по хирургично дело. Получава международно признание при участията си в европейски конгреси по физиотерапия и хирургия. Избран е за член на френското и италианското хирургическо дружество, на международните асоциации по физиотерапия и хидрология, на Международната асоциация по история на медицината.

     Но Ловеч остава завинаги в сърцето му. В края на своя жизнен път той е написал с особена нежност в предсмъртното си завещание: “Да се напише името „Ловеч”, защото това име е записано в сърцето ми. В Ловеч именно започнах медицинската си кариера, там се ожених, там са родени децата ми, там започнах и своята обществена кариера с написване историята на град Ловеч, драмата “Тодор Кирков”, там основах паметник  на въстаниците, там почнах всичко и с делата си там мога да се похваля – 4 февруари 1940 г.”.

     Предложението на кмета проф. д-р Параскев Стоянов да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ е по идея на инициативен комитет в състав арх. Петко Еврев, проф. Банко Банков и Пенка Чернева, началник на Държавния архив в Ловеч. Удостояването ще бъде извършено на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация и по реда на Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на община Ловеч. Официалното публично обявяване и вписването в Книгата на почетните граждани на Ловеч ще стане на тържествена церемония по случай Деня на Ловеч 11 май.