zatvor2101131Надзиратели от затвора в Ловеч ще излязат пред сградата на открития през 1936г. затвор в знак на несъгласие с управленската политика на ГД”ИН”, лошите условия на труд, ниското заплащане и липсата на ефективна защита на служителите при изпълнение на служебните им задължения. Събирането е насрочено за 10:00 часа на 11.07.2013 г. /четвъртък/.

Пред ловешкия затвор надзирателите ще пият чай и кафе без захар, по примера на своите колеги от Бургас и Варна, които го сториха през миналата седмица. Действията на надзирателите се подкрепят и от десетки лекари от лечебният комплекс към затвора в Ловеч, който има водещо място в медицинското обслужване в цялата система на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, които срещат подобно на натоварените с охраната и надзора на лишените от свобода, редица затруднения.

Допълнително напрежение сред заетите в МЛС в последните дни внесе и поредното чувствително увеличение на цените на униформеното облекло. което трябва да получават по закон ежегодно.

Напрежението сред служителите на МЛС остава и след проведената среща между УС на Синдиката на служителите в затворите в България с Министъра на правосъдието на 05.07.2013г.

Проучване на синдиката от последните дни сочи, че нагласите на служителите към този момент клонят в посока провеждане на планирания за 27 юли 2013г. национален протест на служителите на затвори и арести в страната, като за точното място и форма на провеждане все още се обсъждат различни варианти.