bolnicastrike2312152Павлин Иванов

Замисляли сте се, какво е Болницата? За какво служи? Каква е нейната функция?

Най-вероятно да. Всеки път, когато здравето ни подведе и се наложи да посетим този сложен организъм, призван и създаден да възстанови единственото нещо, което е важно за всеки човек – нашето здраве.

Когато се наложи да посетим ловешката болница, очакваме да ни посрещне уверен в себе си и способностите лекар. Да изслуша с внимание оплакванията ни. Да се позове на знанията, опита си, на достиженията на съвременната медицина, на своята жажда да побеждава болестите и доказва всеки ден себе си.

Очакваме, ако лекарят не е достатъчно уверен в диагнозата си, да попита по-опитен и знаещ колега, тук в Ловеч или където и да било по света. Не е сложно.

Очакваме, след поставената точна диагноза, да ни бъде назначено лечение, което бързо и устойчиво да ни върне към нормалния живот. Към ритъма на работата, чрез която изкарваме прехраната си и живота, който обичайно живеем. Дори за това, да платим данъците и осигуровките си, от които се издържа публичният сектор.

Повечето болести се лекуват не само с лекарства и техника, а също и с отношение. С грижа, с внимание, с успокояващите и уверени думи на уважаващият себе си професионалист.

Очакваме, след посещението или престоят ни в ловешката болница, да излезем възстановени, жизнени, с вяра, че системата работи и се грижи за нас. С увереността, че скъпият автопарк на паркинга пред МБАЛ Ловеч е заслужена награда за положен труд, придобити знания, свършена добре работа.

Очакванията ни са или би трябвало да бъдат подобни на описаното. Все пак ние сме живи хора, българи, европейци, от чиито семейни бюджети се отделят достатъчно много средства за данъци.

За съжаление, очакванията са доста различни от действителността. А тя, действителността е следствие от пороците на нас хората – пациенти, лекари, управници.., на изкушенията, които са по-силни от професионализма, на надменността, самодостатъчността и липсата на усещането за елементарна хуманност. Но най-вече, на гледната точка, която с годините е толкова изродена, че освен на пациентите да се гледа на ходещи банкови сметки ..

Да, в основата на всички пороци са парите!

Истината за ловешката болница е много просто. Една елементарна схема, от която единственият резултат е, че след всеки шум, някой много здраво се облажва. И да, затова има виновни! С имена, титли, история и документи. А всичко това е придружено от много евтин популизъм по една изключително важна и чувствителна за всеки жив ловчалия тема.

Ловешката болница от много години се управлява лошо. Факт, видим всеки божи ден.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тъй като по различни начини и от различни действащи лица, МБАЛ Ловеч се източва, буквално, циклично изникват ликвидни кризи. Просто парите не достигат. Когато ножът опре да заплатите, програмираният от управляващите лечебното заведение бунт, просто се случва. Следват интервюта, медии, говорене, срещи.

Обичайният резултат от лошото управление на МБАЛ Ловеч е, че някой, на когото му пука, проправя път и пътека до високите етажи на властта, залагайки името си, за да помогне като осигури някакво финансирани за „спасяване“ на болницата.

Работещите получават осигурените им средства за заплати, стават доволни, забравят какво са споделяли с половин уста за колосалните кражби, за замесените тарикати, за корупцията, за всичко лошо, което е довело до кризата. С пристигането на парите, нещата вътре се успокояват и така до следващият път.

Пак забавяне. Обичайните обяснения колко лоша е здравната система. Как се прави всичко възможно, но видите ли, другите са още по-зле и едва ли не, жителите на Ловеч трябва да са доволни, че мениджърският екип не е чак толкова лош, колкото на болницата в Долно камарци.

Няма заплати. Бунт. Медии. Изкарват се с половин уста някакви думи за злоупотреби, кражби и лошо управление. Някой, на който му пука, хуква пак по министерства, залага си името и се унижава за да изкрънка някакви пари за болницата. Средствата идват. Заплатите също. Всички вътре стават доволни. За кражби и лошо управление вече не се говори. И така до следващият път, когато отново някой ще хукне да търси пари, които да потънат в черната дупка, наречена МБАЛ Ловеч.

bolnica1712151Да, но хайде да приключим с този свирен мач. Най-малкото защото за пациентите НИЩО не се променя, освен факта, че поредният кадърен лекар е напуснал и е отишъл да работи в лечебно заведение, което се управлява добре, работи се спокойно и професионално, а заплатите … не стига че са много по-големи, но се изплащат и редовно! Какво чудо на здравният мениджмънт!

Това е простата схема.

Популизмът

Като нормално интелигентен човек, за мен абсолютно непонятно как и с какви очи, една група съветниците в чиито редици са хората, които имат огромна вина за случващото се, повдигат темата и се представят за света вода ненапита.

От вчерашното заседание, от всички последни месеци, така и не разбрах, каква е позицията, отговорността социалиста и бивш общински съветник, а днес член на съвета на директорите д-р Пепо Нешев?

Не става ясна позицията на друг ловчалиия – д-р Тихомир Бенев, дългогодишен шеф на МБАЛ Ловеч. Не видях, не чух, нищо, освен празни приказки за един текст, наподобяващ писмо за добри намерение към бъдещето на ловешката болница.

Не разбрах какъв е ясният, точен, разпределен във времето и с разчетени ресурси план на д-р Митова, нито на предишния прокурист д-р Минкова.

Не видях и не прочетох какво мислят шефовете на отделения, не знам имат ли някаква визия или отговорност.

Не разбрах какво е направил бившият кмет Минчо Казанджиев за 12 години и каква е неговата отговорност,

 

От „намеренията“ за оздравяване, разбрах само, че се „оптимизира“ единствено площта на лечебното заведение, но не е и каква са целите и как точно ще ги постигне точно този екип, който всъщност доведе през годините МБАЛ Ловеч до днешното състояние.

Не разбрах как пациентите ще получат качествена здравна грижа, как ще бъдат лекувани по-добре, как ще се подобри отношението на медицинския персонал към тях, как ще се върнат ловчалии, които НЕ вярват на лекарите тук и предпочитат да доверят живота и здравето си на лекари в Троян, Плевен, София, Русе, Габрово .. НИЩО!

Само евтин популизъм, празни думи и очакване, някой да ходи по министерства и кабинети за да доставя регулярно средства, които да потънат в нищото. До следващият път.

Да, виновни за катастрофата в ловешката болница ИМА! Те имат имена, титли, история!

Едва когато цялата истина и всички факти попаднат в икономическа полиция, ДАНС или прокуратурата, чак тогава, ще има някакъв шанс за МБАЛ Ловеч. Това е простата и ясна истина.

Обществена тайна е кой с кого и как е замесен. Странното е, че само отделни медии и граждани проявяват интерес към историята на съсипването с цел – търсене на отговорност за унищожаването на нашата болница и здравеопазването в Ловеч. И колкото по-бързо виновните бъдат привлечени под отговорност, толкова по-голям е шансът ловешката болница да продължи да я има.

 

Точно затова, уважаеми медицински работници, които сте честни и не сте крали и злоупотребявали, започнете да говорите! С факти, цифри, документи! Знам, че ги имате!

Намерете смелост и вземете нещата в свои ръце!

Иначе, ще се видим на следващият бунт за заплати, но вече едва ли някой ще иска да налива пари в джобовете на хора, за които ние пациентите сме просто ходещи банкови сметки!

А цялостното решение на проблема наречен МБАЛ Ловеч е много прост – умен, разбиращ от работата си мениджърски екип, съставен от силни личности. Това е.

2 коментара

  1. Кога спиш уе чуек? Та ти си директор общественик журналист и бог знае още какво – нашата Миглена Кунева. Възхитително е задълбаването ти в материята без да даваш конкретен отговор.И стига вече с това другите са виновни – вече си на власт и отговорността е твоя. Моя съвет е пробвайте да поработите малко, само със статии работа няма да свършите.

  2. Данс нали влязоха в рзок веднъж, какво излезе от там? Нищо. Продължаваме по старому… спомене ли се Кардиолайф и всички замлъкват. Очакваме записа от заседанието.

Comments are closed.