meteor1208131Павлин Иванов

И въпреки, че пловдивският митрополит Николай „забрани“ и анатемоса природният път на небесните тела в нощното ни небе, защото водели до разврат, природата и космическите закони се очертават единственото нормално нещо на територията на страната днес.

Прегърнете любимият си човек и излезте навън за да се насладите заедно на красотата и уникалното усещане да споделите с милиони хора по света тази неповторима нощ.

Тази нощ ще можем да се насладим на едно уникално космическо представление. Метеорният поток “Персеиди” ще може да бъде наблюдаван от цяла България, а условията за небесното зрелище са изключително подходящи. Очакванията са да има около 100 падащи „звезди” на час.

Персеидите носят името си от съзвездието Персей, в което древните гърци са увековечили известен герой от своята митология. В това съзвездие се намира т.нар. радиант на потока – точката от небето, спрямо която изглежда, че метеорите се разлитат във всички посоки. Това обаче не означава, че наблюдателите трябва да гледат непременно към съзвездието Персей – вероятността да се появи метеор, в която и да е част от небето, ще бъде висока.

Персеидите се наблюдават като бързи и нажежени до бяло метеори, тъй като те пресрещат Земята по нейния орбитален път и навлизат с висока скорост в нашата атмосфера.

1 коментар

Comments are closed.