opera8051411Иво Райнов

В Ловеч мирише на люляк и  култура. Както в детските ми години. Тогава през  май се случваха „Люляковите празници“, едно истинско пиршество за културните естети. За около седмица в Ловеч гастролираха някой от най известните театрални, оперетни, балетни, филхармонични трупи, големи имена от музикалната и танцовата сцена. Изключителен шанс за едно момче от провинцията да види концертни изпълнения от екстра класа. Родителите ми не пропускаха този шанс и ме водеха на голяма  част от събитията. Така попих майския люляков мирис на голямото изкуство.

После дойдоха промените, безпаричието, алчността на делника и материята смачка духа. Майските ловешки празници потънаха в  чалга. За да дойде грамовното време на рока. Четири години легендарни групи и неописуемо забавление. Голямо шоу се прави с големи пари. След четвъртото  издание  рок-фестивала остана история, но поне прогони  чалгата завинаги.

Тази пролет културата отново си пробива път.  Една от мечтите ми, която анонсирах и в предизборния период, като че ли се сбъдва. Благодарения на проект  на Ловешкия театър и Ловчанско читалище „Наука-1870“ и с финансовата подкрепа на  Община Ловеч се възстановяват „Люляковите вечери“. Не бива да пропускам и заслугата на настоящия директор на дирекция „Образование, култура и младежки дейности“ госпожа Димитрина Дренска, която даде шанс на проектното състезание при съставянето на културния календар в община Ловеч. Естествени поздравления за кмета г-н Минчо Казанджиев, ресорния заместник г-н Пламен Петков и Общкински съвет – Ловеч, без  чието съгласие и финансова подкрепа празникът нямаше да се случи.

За какво все пак са всички тези адмирации? Четири поредни вечери Ловеч ще бъде сцена на значими културни събития. В четвъртък (8.04) от 19.00 Русенската опера ще представи спектакъла „Кармина Бурана“ на сцената на Ловешката средновековна крепост. В  петък (9.04) от 19.00 часа в Драматичен театър можем да се насладим на „Кармен“ в изпълнение на балет „Арабеск“. В събота (10.04) от 19.00 часа  в салона на читалището меломаните ще имат удоволствието да слушат концерт на виртуоза Теодосий Спасов. В празничната вечер на 11.04 от 19.00 на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“ ще се представи  Плевенската филхармония със солисти  Евдалина Кънева и Орлин Горанов.

Друга хубава новина е , че празничните вечери бяха замислени като събития на трите открити сцени. Силен отговор на познатата  дискусия за липсата на събития, с които да осмислим културната инфраструктура, изградена през последните години. За съжаление стихията на природата ни  лиши от романтиката да слушаме Теодосий Спасов на водната сцена в река Осъм.

Благодарение на „Люляковите вечери“ тази година празникът ще напълни с наслада зажаднелите сетива. Няма нищо по-хубаво от това да се върнеш към традициите и да почувстваш града си като  значима културна точка поне за четири вечери. Е, и тази година ще ми липсва рок-фестът. Все пак е предвиден и един празничен нюанс за любителите на този музикален стил – концерт на Силвия Кацарова в неделя (11.04) от 21.00 часа на площад „Тодор Кирков“. За повече рок ще се надяваме през следващите години. Нали музикалните традиции започнаха да се възраждат!

4 коментара

  1. Браво! Хубава новина, смислено събитие, това искаме да виждаме ние жителите на Ловеч! Мисля, че трябва още много малко като желание и усилие и много като работа на местната управа, за да се привлекат няколко сериозни инвеститора в града, които да отворят поне едно 2000 работни места…тогава, задържайки младите хора в града, ще сме една повече от приятна дестинация за туризъм, разходка, живот…

Comments are closed.