joglav905161При критично ниво на р. Осъм от 350 см днес, 10 май, по последни данни на Оперативния щаб към ОУ ПБЗН нивата са за Троян 82 см, а за Ловеч – 104 см. Няма опасност от преливане, съобщи областният управител Ирина Митева пред журналисти.

Река Вит при Тетевен е с ниво 136 см, при критично 300 см, а при Черни Вит е 80 см при критично за този участък 190 см.

Справката на Хидрометеорологична обсерватория в Ловеч сочи, че в областта през изминалото денонощие най-много валежи на кв. метър са паднали в Шипково – 25,5 л. 24,4 л на кв. метър със слаба градушка са валежите в Тетевен. Над 20 л на кв. метър е валяло и в ловешкото село Слатина.

7,4 л на кв. метър е бил валежът в Ловеч, но придружен от силна градушка.

Още снощи, веднага след спиране на валежите, са започнали мероприятия по разчистване на града. Няма подадени сигнали за пострадали, има наводнени мазета и приземни помещения.

Няма населени места без ток, няма затворени пътни участъци, подчерта още Митева.

joglav1005162От Областна дирекция „Земеделие” информират, че към момента няма подадени сигнали от земеделски стопани за поражение по насажденията. Такива най-вероятно има след обилните валежи през последните дни, но е необходимо време да се отводнят площите, да се огледат и да се информират институциите.  Има изградена постоянно действаща комисия към ОД “Земеделие”, която при подадени сигнали от земеделските стопани се събира и посещава на място засегнатите площи, като протоколира  установените щети.

От 28 април със заповед на областен управител ежедневно се обхождат от междуведомствената комисия всички реки и язовири в област Ловеч. Първият проверен обект е била дигата на р. Осъм край с. Йоглав. Преди години концесионери за добивали баластра там, договорът е изтекъл, но промененото след тях корито на реката насочва силата на водата така че да подкопава дигата. Сигнал е постъпил на 7 май, веднага на място е отишъл Областният управител Ирина Митева и зам.-областния Драгомир Кавалски с експерти от ОУ ПБЗН. Свикано е и заседание на кризисния щаб. Организирани са веднага дейности за изчистване на речното корито от наноси с цел да се осигури по-голяма проводимост на реката.

И в момента машини почистват образуваните два острова с камъни, като те ще се преместят в основата на дигата, за да я укрепят и в същото време да насочат водата в отсрещния бряг, за да спре рушенето на дигата. Няма опасност за населението. Обявено е предаварийно състояние.

Изготвя се и проект от „Напоителни системи”, собственик на съоръжението за трайно укрепване на дигата на р. Осъм край Йоглав. На място има денонощна охрана, обектът се наблюдава непрекъснато.

 

joglav1005163Ето количествата на валежите и в други точки на област Ловеч 9-10 май:

 

гр.Априлци   – 7,3 л. на кв.м.

с. Рибарица   – 8,1 л. на кв.м.

гр.Троян        – 1,2 л. на кв.м.

с. Борима      –  14,6 л. на кв.м.  /Слаба градушка/

с. Черни Осъм – 11,00 лв. л. на кв.м.

гр.Луковит    – 3,6 л. на кв.м.

с. Дерманци  – 5,8 л. на кв.м.

гр.Угърчин    – 9,9 л. на кв.м.

с.Лесидрен    – 7,8 л. на кв.м.

гр.Ябланица  – 2,3 л. на кв.м.