dobrovolci604161Бъдете добротворци през целия си живот. Отнесете България в сърцето си и разказвайте на всички във вашите страни колко прекрасна е тя. Пожелавам ви да имате чувствителност и усещане за малките неща, които носят големите радости. Да имате силата и куража да отстоявате принципите си, да съхраните младежкото си дръзновение дълго време. Но преди всичко да откриете себе си. Това каза днес областният управител Ирина Митева на среща с участниците в международния младежки обмен на тема “Доброволчеството като път за професионално ориентиране на младите хора”, които са в Ловеч по проект на „Екомисия 21 век”, финансиран от Център за развитие на човешките ресурси по програма Еразъм +.

По време на сесията Ирина Митева представи област Ловеч като акцентира на природните й дадености и културно-историческото наследство. Тя разясни функциите на институцията Областен управител.

Експертът от областна администрация Деница Мончева представи младежките политики и проектите, по които се работи, като се спря подробно на Областния план за младежта на област Ловеч за 2016 и Областен план за превенция и намаляване на младежката безработица 2016-2018 г., разработена по проект „REPLAY” на Института за следдипломна квалификация към УНСС.

Младши експертът Васил Василев, който работи в администрацията по програма „Старт в кариерата”, отговори на въпросите на гостите за личния му избор да започне професионалния си път именно по тази програма и точно в Областна администрация.

 

Темата на този младежки обмен е “Доброволчеството като път за професионално ориентиране на младите хора”. Във формулировката има няколко ключови думи – много важни – доброволчество, път, професионално ориентиране, млади хора! Можете по различен начин да ги подредите, но връзката между тях си остава. И колкото и клиширано за звучи ще кажа – ваше – на младите е бъдещето на света, вие трябва да намерите своя път, да откриете и изградите вашия професионален живот и да творите добро, да се научите и през целия си живот да бъдете добротворци! И ако престоят ви в България и всичко, което вие ще видите и направите тук ви помогне затова, значи целта на проекта е осъществена, подчерта още Ирина Митева.