forum706161Вече са одобрени над 200 проекта на малки и средни предприятия, над 40 млн. лв по плана „Юнкер” са на разположение на български фирми. Това показва, че българските предприемачи и собствениците на малки фирми са активни и трябва да продължат, каза при откриването на конференция на тема „Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г.” областният управител Ирина Митева. Форумът е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и в него участва зам.-изпълнителният директор Никола Стоянов.

В обръщението си Митева се спря още на взаимодействието между общините, държавата, бизнеса и неправителствения сектор за постигане на икономически растеж.

Всичко е в твоите ръце, обърна се областният управител към представителите на бизнеса, като подчерта, че институциите могат да помагат и съдействат процеса, но същинската работа трябва да се поеме от фирмите.

Митева похвали кмета на Ловеч Корнелия Маринова за активността на общината да организира различни икономически форуми, които да предоставят информация и подкрепа на бизнеса от общината и областта.

В изказването си Ирина Митева се спря още на възможностите на публично-частното партньорство, както и за насърчаване на предприемачеството у младите хора.

По време на конференцията Никола Стоянов представи дейностите на агенцията, новите мерки и подкрепа за намиране на външни пазари и партньори на българския бизнес, а Ивайло Божинов, главен експерт в дирекция „Развитие на малките и средни предприятия” акцентира на възможностите за кандидатстване с проекти по Национален иновационен фонд.

От Областния информационен център бяха представени възможности за финансиране на проекти от Европейските структурни и инвестиционни фондове през 2016 г. На форума се обсъждаха и Европейска мрежа в подкрепа на бизнеса и как мрежата помага на малките и средни предприятия да намерят чуждестранни партньори.